Ντομπρόφσκις: Μικρά περιθώρια ελιγμών στα πρωτογενή ακόμη και μετά το 2022

Κατά την 22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, που οργανώνει ο Economist, ο κ. Ντομπρόβσκις κάλεσε την Κυβέρνηση να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, εάν θέλει η οικονομία να τεθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και να τηρήσει τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μετά την ημερομηνία αυτή τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να μειωθούν, αν και δεδομένων των επιπέδων του χρέους, τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, σημείωσε.

«Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού, μίας Οδύσσειας θα έλεγε κανείς» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, Η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 1,4% το 2017, θύμισε, ενώ φέτος η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 2% και η ανεργία να μειωθεί σταδιακά. Ανάκαμψη καταγράφεται και στις επενδύσεις και ειδικά σε κλάδους, στους οποίους έγιναν μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Όσον αφορά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια, καθώς το ποσοστό τους στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολιάζοντας συνολικά τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως μετά την περσινή επίδοση, που ήταν η καλύτερη εδώ και μία δεκαετία και δη καλύτερη από εκείνη των ΗΠΑ, η ανάπτυξη θα συνεχιστεί φέτος, αν και με βραδύτερους ρυθμούς. Υπενθύμισε ότι η απασχόληση είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ οι επενδύσεις ανακάμπτουν και τα δημοσιονομικά μεγέθη βελτιώνονται. Προειδοποίησε, ωστόσο, για κινδύνους στον ορίζοντα, οι οποίοι και συνδέονται με τις εμπορικές αντιπαραθέσεις και την έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές.
Πηγή: skai.gr