Αύξηση 4,9% στα ωρομίσθια στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο

Κατά 4,9% αυξήθηκαν κατά μέσο όρο τα μεικτά ωρομίσθια στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με εποχική διόρθωση.

Δεν είναι σαφές εάν η αύξηση οφείλεται πρώτιστος σε αύξηση των καθαρών αποδοχών ή σε φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, που βαραίνουν κυρίως τον εργοδότη και καταλήγουν στο κράτος.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από τις αρχές του 2010, όταν και άρχισε η απότομη πτώση των ωριαίων απολαβών. Η σταδιακή ανάκαμψη άρχισε το 2016, καθώς σε οκτώ από τα εννέα τελευταία τρίμηνα έχει καταγραφεί αύξηση του μισθολογικού κόστους.

Ωστόσο, παρά την σταδιακή βελτίωση, τα ωρομίσθια παραμένουν σαφώς υποδεέστερα σε σχέση με τα πρώτα στάδια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τον εποχικά διορθωμένο δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, εάν το πρώτο τρίμηνο ένας εργαζόμενος λάμβανε, ενδεικτικά, 120,4 ευρώ σε ωρομίσθια, την αντίστοιχη περίοδο του 2018 έλαβε 92,3 ευρώ.

Οι μισθοί στην Ελλάδα αναμένεται να ανακάμψουν με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι στο σύνολο της ευρωζώνης, διότι η υψηλή ανεργία, που τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 20,1% σημαίνει πως υπάρχει υπερπλεόνασμα διαθέσιμου δυναμικού και συνεπώς η αυξητική δυναμική δεν είναι τόσο μεγάλη.

Από την μια πλευρά αυτό σημαίνει πως οι έλληνες εργαζόμενοι θα παραμείνουν χειρότερα αμειβόμενοι σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, όμως συνάμα η χώρα παραμένει πιο ανταγωνιστική και ελκυστική για εν δυνάμει επενδυτές.

Το θετικό πάντως είναι πως η αύξηση των μεικτών ωρομισθίων υπερβαίνει σαφώς τον πληθωρισμό, ο οποίος μάλιστα ήταν αρνητικός δύο από τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Πηγή: skai.gr