Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Όλη η απόφαση με την αναπροσαρμογή των τιμών εκκίνησης για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζόμενων ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της χώρας.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Όπως προκύπτει από το κείμενο, οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την 1/1/2019 κάτι που σημαίνει ότι όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κλπ) θα γίνουν με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τις τιμές ζώνης που ισχύουν και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νωρίτερα τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Περίπου 4302 περιοχές δεν θα έχουν καμία μεταβολή στην τιμή ζώνης της εφορίας. Είναι δηλαδή το 42,11% του συνόλου των περιοχών.

2. Σε 2.122 περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις.

3. Αυξήσεις θα υπάρξουν σε 3792 τιμές ζώνης

Οι νέες τιμές θα έχουν αντίκτυπο σε 21 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα, με πολλούς ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές.

Την ίδια στιγμή, «φουσκωμένα» θα είναι τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ που θα δουν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Αυγούστου.

Επίσης, με την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1000 στα 1050 ευρώ. Επιπλέον αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Με βάση τις νέες τιμές και τις παραπάνω αλλαγές έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018.


Πηγή: skai.gr
TAGS: Ελλάδα