SZ: Μαξιλάρι δισεκατομμυρίων αντί ελάφρυνσης του χρέους εξετάζει η Γερμανία

Με ένα μαξιλάρι δισεκατομμυρίων, αντί ενδεχομένης ελάφρυνσης του χρέους, προτίθεται να υποστηρίξει η γερμανική κυβέρνηση την Ελλάδα, όπως προκύπτει από έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Στόχος είναι η Αθήνα να είναι εξοπλισμένη ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί όλες τις δόσεις των δανείων προς τις χώρες της ευρωζώνης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως το 2022, όταν και θα λάβουν χώρα οι επόμενες γερμανικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, στα έγγραφα αναφέρεται ότι «εάν χρησιμοποιείται από το 2019 ένα τέτοιο μαξιλάρι» από την Αθήνα, θα «μπορούν να συντμηθούν οι προγραμματισμένες ελαφρύνσεις του χρέους».

Τα έγγραφα προβλέπουν ένα απλό υπολογισμό: Για κάθε 5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα καταβάλλονται επιπλέον, θα μπορούσαν οι προβλεπόμενες ελαφρύνσεις – όπως επί παραδείγματι η παράταση αποπληρωμής των δανείων – να μειώνονται κατά δύο έτη.

Χθες Δευτέρα η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί πρόοδος στην επίλυση των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών για το βάθος της ελάφρυνσης χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα.

Η κ. Λαγκάρντ θα λάβει μέρος στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος, και θα τεθεί επί τάπητος και η μορφή της μετα-Μνημονιακής εποπτείας.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr
TAGS: ΔΝΤ