Τέταρτο Μνημόνιο κατά την αντιπολίτευση πολυνομοσχέδιο και Μεσοπρόθεσμο

Τέταρτο Μνημόνιο και συνέχιση της λιτότητας συνιστά κατά την αντιπολίτευση το πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο 2019-2022, ενώ ως προς το περιεχόμενο η δριμεία κριτική της εστιάστηκε στις μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου και κυρίως στην υποθήκευση δημόσιας περιουσίας ύψους 25 δις ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου, δέσμευση για την οποία ακούστηκαν βαρύτατες εκφράσεις.

«Η κυβέρνηση βάζει υποθήκη το σπίτι της χωρίς καν να παίρνει το σύνολο του δανείου. Η ταπεινωτική αυτή εξέλιξη δείχνει ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο με αυτή την κυβέρνηση», σχολίασε δηκτικά ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας και αποδομώντας το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου και απουσίας νέων μέτρων, πρόσθεσε: «από το 2019 θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν τα μέτρα λιτότητας. Από τα λεφτά χωρίς Μνημόνιο καταλήξαμε σε ένα ακόμα το 4ο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση».

Εξίσου σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε και ο Γιάννης Κουτσούκος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χαρακτηρίζοντας, «πρωτοφανή» την ενεχυρίαση δημόσιας περιουσίας και τονίζοντας ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχτεί μία τέτοια ρήτρα. «Εσείς γίνατε τόσο ενδοτικοί που λέτε ναι σε όλα;», διερωτήθηκε με νόημα.

Για «νέο βαρύ Μνημόνιο» με «Αρμαγεδώνα» μέτρων στο Μεσοπρόθεσμο έκανε λόγο και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ενώ επικεντρώνοντας κι ο ίδιος τη σφοδρή κριτική του στο άρθρο 109 για την υποθήκευση δημόσιας περιουσίας ως εγγύηση για την αποπληρωμή των δανείων, τη χαρακτήρισε «ντροπιαστική ρήτρα αφερεγγυότητας Τσίπρα - Καμμένου».

Να μην πιστέψουν στις νέες «αυταπάτες» και να οργανώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, κάλεσε τους πολίτες ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ενώ ως μετεξέλιξη του 3ου Μνημονίου διάβασε το πολυνομοσχέδιο ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.

Στο άρθρο 109 εστίασε και η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), υπογραμμίζοντας με αυστηρό ύφος ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να υποθηκεύσει δημόσια περιουσία και προειδοποιώντας για τους κινδύνους, καθώς όπως τόνισε αυτή τη ρήτρα δεν θα μπορεί να την αλλάξει καμία κυβέρνηση.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Βουλή