Σύμβουλος Τραμπ: Ο Τρουντό μας μαχαίρωσε πισώπλατα στο G7

Κλιμακώνονται οι βολές και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά μετά το «ναυάγιο» στη σύνοδο κορυφής του G7, με την αμερικανική πλευρά να κατηγορεί τον γείτονά της πως έθεσε σε κίνδυνο την στρατηγική της Ουάσιγκτον για την σύνοδο με την Βόρεια Κορέα στην Σιγκαπούρη.

Ο Οικονομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου είπε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου επειδή ο καναδός πρωθυπουργός Τρουντό «μας μαχαίρωσε πισώπλατα», ενώ κατηγόρησε την Οτάβα ότι κάνει «πολωτικά» σχόλια για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.

«Είπε ότι οι ΗΠΑ τους προσβάλουν [...] Είπε ότι εμείς είμαστε το πρόβλημα με τους δασμούς. Το αβάσιμο μέρος των δηλώσεων αυτών είναι ότι αυτοί έχουν τεράστιους δασμούς […] Το ζήτημα είναι ότι μας μαχαίρωσε πισώπλατα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάντλοου στο CNN.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το κλείσιμο των εργασιών ο κ. Τρουντό εξέφρασε την δυσαρέσκειά του με την στάση του κ. Τραμπ όσον αφορά το εμπόριο, διαμηνύοντας πως ο Καναδάς δεν πρόκειται να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να τον «σπρώχνει».

Η τοποθέτηση Τρουντό προκάλεσε την οργή του κ. Τραμπ, ο οποίος διέταξε τους αμερικανούς αντιπροσώπους να μην δεχτούν το κοινό ανακοινωθέν – μολονότι ο οικοδεσπότης Τρουντό είχε πει ότι είχε γίνει δεκτό και από τις επτά χώρες – ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τον καναδό ηγέτη «ανέντιμο και αδύναμο».

Ο κ. Κάντλοου απέδωσε την σκληρή απάντηση Τραμπ με την επικείμενη σύνοδο κορυφής του αμερικανού προέδρου με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν, λέγοντας πως ο πλανητάρχης δεν μπορούσε να επιτρέψει οποιαδήποτε ένδειξη αμερικανικής αδυναμίας στα μάτια τηςΠιονγκγιάνγκ.

«Ο Κιμ δεν πρέπει να δει αμερικανική αδυναμία» και ο κ. Τραμπ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον πιέζει, είπε.

Ακόμα πιο ψηλοί τόνοι από Ναβάρο

Ακόμα πιο σκληρή ήταν η κριτική του ανώτερου συμβούλου του κ. Τραμπ για το εμπόδιο, Πίτερ Ναβάρο, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά «γεράκια» στον Λευκό Οίκο.

«Υπάρχει μια ειδική θέση στην κόλαση για ξένους ηγέτες που διαπραγματεύονται κακόπιστα με τον πρόεδρο Τραμπ και τον μαχαιρώνουν πισώπλατα» είπε ο κ. Ναβάρο μιλώντας στο δίκτυο Fox.

Υποστήριξε πως ο αμερικανός πρόεδρος έκανε χάρη στον καναδό πρωθυπουργό δεχόμενος να μεταβεί στην σύνοδο του G7 και αρχικά αποδεχόμενος «αυτό το σοσιαλιστικό κοινό ανακοινωθέν».

Σημείωσε μάλιστα πως αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχει κάνει καναδός ηγέτης στην νεότερη ιστορία.
Πηγή: skai.gr