Ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας προτείνει ο Σολτς ενόψει της κρίσιμης Συνόδου

Υπέρ της σύστασης πανευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας και της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τρεις εβδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις της Γαλλίας και του Βερολίνου για την αναμόρφωση της ευρωζώνης.

Το προτεινόμενο ταμείο θα μπορεί να δανείζει κεφάλαια σε χώρες που σε περιόδους κρίσης δέχονται μεγάλες πιέσεις στο μέτωπο της κοινωνικής πρόνοιας, λόγω της απότομης αύξησης της ανεργίας, όπως είπε ο κ. Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel.

Τα δάνεια θα αποπληρώνονται μετά την πάροδο της κρίσης έλαβε, ενώ παράλληλα όλα τα κράτη που θα συμμετέχουν θα οφείλουν να ενισχύσουν τα μέτρα κοινωνικής προστασίας που ήδη έχουν ώστε να είναι προετοιμασμένες για ενδεχόμενη κρίση.

Το μοντέλο, είπε, θα θυμίζει το σύστημα δύο βαθμίδων που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι πολιτείες μπορούν να στραφούν στο ομοσπονδιακό κράτος για βοήθεια.

Όσον αφορά την ιδέα για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο κ. Σολτς είπε ότι τα χρήματα θα ρέουν στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μπορούν να διοχετευτούν σε αναπτυξιακά έργα, όπως στην κατασκευή υποδομών.

Η πρόταση για φόρο στις συναλλαγές δεν είναι καινούργια και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει ενστάσεις, όμως ο γερμανός ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι εάν τα έσοδα καταλήγουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό η συζήτηση μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

Υπολόγισε πως ο εν λόγω φόρος θα μπορούσε να αποφέρει 5 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
Πηγή: skai.gr