Επτά στους δέκα ημιαπασχολούμενους Έλληνες το κάνουν χωρίς να το θέλουν

Επτά στους δέκα Έλληνες που εργάζονταν με μερικό ωράριο πέρυσι το έκαναν παρά τη θέλησή τους, καθώς οι ίδιοι θα ήθελαν καλύτερη εργασιακή σχέση, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Τα ποσοστά μη οικειοθελούς ημιαπασχόλησης είναι γενικά πολύ υψηλά στην νότια Ευρώπη. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 70,2%, όμως η Κύπρος ακολουθεί με μικρή διαφορά (67,4%). Έπονται η Ιταλία (62,5%) και η Ισπανία (61,1%).

Τα στοιχεία της Eurostat αντανακλούν παλαιότερες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η πραγματική υπο-αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας έφτανε το 31,3% στα τέλη του 2016, σαφώς υψηλότερη από το ονομαστικό ποσοστό ανεργίας.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην βόρεια και ανατολική Ευρώπη. Μόλις το 7,5% των ημιαπασχολούμενων στην Εσθονία είχε αυτό το καθεστώς εργασίας παρά την θέλησή του. Ποσοστά κάτω του δέκα τοις εκατό καταγράφηκαν επίσης στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Τσεχία και στην Μάλτα.




Παρά την αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν πως ακόμα πρόκειται για πρακτική που είναι σπάνια σχετικά με άλλα ευρωπαϊκά.

Στην Ελλάδα οι ημιαπασχολούμενοι ανήλθαν πέρυσι στο 9,7% του συνόλου των εργαζόμενων, τη στιγμή που στην Ολλανδία σχεδόν οι μισοί μισθωτοί μεταξύ 15 και 64 ετών είχαν μερικό ωράριο (49,8%), μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Στην Αυστρία, στην Ολλανδία και στην Δανία περισσότερο από το ένα τέταρτο των μισθωτών βρισκόταν στην ημιαπασχόληση, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο και στην Σουηδία πάνω από ένας στους πέντε βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση.

Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 19,4%.



Πηγή: skai.gr