ΔΝΤ: Δεν έχουμε τελειώσει με την Ελλάδα

Στον αέρα παραμένει το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μνημόνιο, ενώ συνεχίζονται υπό πίεση χρόνου οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Euro-working Group και Washington Group στο Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επισήμανε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται κι ότι ο θεσμός συμμετέχει πολύ ενεργά με στόχο να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους την ελάφρυνση χρέους που θεωρεί «απαραίτητη».

Νωρίτερα υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως η πρώτη συνεδρίαση του Washington Group – όπου συμμετέχουν οι θεσμοί και οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης – ναυάγησε, όμως ο κ. Ράις είπε πως θα υπάρξει νέα σύσκεψη του οργάνου.

Τόνισε πως το ΔΝΤ εκπροσωπείται στο Παρίσι από ανώτερα και αρμόδια στελέχη του, τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν και τον επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν.

Τα χρονικά περιθώρια ωστόσο είναι πολύ στενά, καθώς το ΔΝΤ χρειάζεται άμεσα συμφωνία ώστε να προλάβει να κινήσει τις εσωτερικές του διαδικασίες για να μπει πλήρως στο πρόγραμμα, που λήγει τέλη Αυγούστου.

Σε ένα σινιάλο προς τους Ευρωπαίους πως το Ταμείο δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις αξιώσεις του για πολυετή επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης και για εν πολλοίς αυτόματη εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης, ο κ. Ράις υπογράμμισε πως ο οργανισμός θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα την κρίση του και τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα εκταμιεύσει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζει για την Ελλάδα εάν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν σε μέτρα που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Ράις απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στην μετα-Μνημονιακή εποπτεία, ειδικά στην περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για ρύθμιση του χρέους.

Το πιθανότερο επόμενο βήμα, είπε είναι το Άρθρο 4 – που είναι ο τακτικός έλεγχος που διενεργεί ο οργανισμός στα κράτη-μέλη του, ενώ υπάρχει και η τυποποιημένη μετα-Μνημονιακή επιθεώρηση που ακολουθείται σε όλες τις χώρες που δέχονται προγράμματα στήριξης έως ότου να αποπληρώσουν μεγάλο τμήμα των δανείων που έχουν δεχτεί από το Ταμείο.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΔΝΤ