Κλείσιμο

Πτώση της ανεργίας κατά μισή μονάδα τον Μάρτιο, αλλά σταθερά πάνω από 20%

Μείωση της ανεργίας κατά μισή μονάδα καταγράφηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αντανακλούν την τόνωση της απασχόλησης που υπήρξε, ειδικά στον κλάδο της εστίασης, πριν το φετινό Πάσχα.

Η ανεργία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 και διαμορφώθηκε στο 20,1%, έναντι 20,6% που ήταν τον Φεβρουάριο. Η πτώση είναι σαφώς μεγαλύτερη σε βάθος δωδεκαμήνου, καθώς σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017 η ανεργία έχει μειωθεί κατά δύο μονάδες.

Οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 47.000 άτομα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και άγγιξαν τα 3,8 εκατομμύρια. Παράλληλα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 14.500 άτομα, με το σύνολο των ανθρώπων που δεν έχουν αλλά αναζητούν δουλειά να ανέρχεται σε λίγο πάνω από 956.000.

Οι οικονομικά μη ενεργοί μετρήθηκαν
στα 3,2 εκατομμύρια, μειωμένοι κατά σχεδόν 36.000 συγκριτικά με τον Φλεβάρη. Ωστόσο, αυτό σημαίνει πως σε συνδυασμό με τους άνεργους ο μη απασχολούμενος πληθυσμός ξεπερνά τους εργαζόμενους – που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές – κατά περίπου 400.000 άτομα.

Η ανεργία μειώθηκε σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σε ετήσια βάση, με εξαίρεση την κατηγορία 65 έως 74 ετών, όπου αυξήθηκε κατά 0,9 μονάδες και έφτασε στο 11,8%.

Η νεανική ανεργία διαμορφώθηκε στο 43,2%, αν και έχει μειωθεί κατά δύο μονάδες σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Από γεωγραφική σκοπιά, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας διαπιστώθηκε στην Ήπειρο - Κεντρική Μακεδονία, όπου μετρήθηκε στο 25%. Το χαμηλότερο ποσοστό εντοπίστηκε στην Κρήτη, 16,7%.
Πηγή: skai.gr