Νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία λίγο πριν τις εκλογές

Σε δεύτερη αύξηση του βασικού επιτοκίου της σε διάστημα 15 ημερών προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, υπό τη σκιά της σταθερά ανοδικής πορείας του πληθωρισμού και της πολύμηνης αδυναμίας της λίρας.

Το κύριο επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 17,75%, αυξημένο κατά 1,25 μονάδες σε σχέση με το 16,5% που ήταν έως σήμερα.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι πολέμιος των υψηλών επιτοκίων, τα οποία έχει χαρακτηρίσει αιτία όλων των δεινών. Ωστόσο, οι ανησυχίες των αγορών είναι τόσο μεγάλες που η Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε να προβεί στις αυξήσεις παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε απότομα στην ισοτιμία της με το δολάριο μετά την νέα αύξηση του επιτοκίου. Λίγο μετά τις 14:30 η ισοτιμία βελτιώνεται κατά 1,7%, και αντιστοιχεί σε 4,48 δολάρια.

Η αύξηση του επιτοκίου ήλθε τρεις ημέρες αφότου έγινε γνωστό πως ο προϋπολογισμός αυξήθηκε περαιτέρω τον Μάιο κι έφτασε στο 12,15%.

Στην ανακοίνωσή της, η τουρκική κεντρική τράπεζα επισημαίνει πως έλαβε τις αποφάσεις της ώστε να τονώσει την σταθερότητα των τιμών, σημειώνοντας πως οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού εξακολουθούν θα αποτελούν ρίσκο για την πορεία του πληθωρισμού.

Διευκρίνισε μάλιστα πως εάν χρειαστεί θα προβεί σε περαιτέρω «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές κι ότι η σκληρή γραμμή θα συνεχιστεί έως ότου η προοπτική «βελτιωθεί σημαντικά».
Πηγή: skai.gr