ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Tradewinds: Σοβαρό πλήγμα στην Aegean Marine. Mπορεί να χάσει 200 εκατ. δολ

H μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας, έπεσε κατά περίπου 75% την Τρίτη μετά την αποκάλυψη.

 
Για σημαντικό πλήγμα στην Aegean Marine Petroleum Network, που πιθανόν να τής κοστίσει ποσό της τάξης των 200 εκατ. δολαρίων (170 εκατ. ευρώ), κάνει λόγο ο ιστότοπος Tradewinds, με αφορμή έρευνα που αποκάλυψε πιθανές παρατυπίες στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. 

Ο ιστόστοπος σχολιάζει ότι υπάρχει υποψία απάτης, προσθέτοντας ότι από την υπόθεση θα επωφεληθεί ο μεγάλος ανταγωνιστής της Aegean Marine, World Fuel Services. «Η World Fuel, ένας μεταπωλητής καυσίμων, μπορεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς με το Aegean "σοβαρά εξασθενημένη"» τονίζεται.

Η διεθνής εταιρεία ανακοίνωσε στις 4 Ιουνίου ότι μπορεί να χρειαστεί να εγγράψει τις ζημιές αυτές επειδή λογιστική έρευνα στα βιβλία της αποκάλυψε την πιθανή υιοθέτηση ακατάλληλων λογιστικών πρακτικών κατά παράβαση της πολιτικής της εταιρείας.

«Με βάση το αρχικό πόρισμα του ελέγχου, η ελεγκτική επιτροπή πιστεύει ότι θα πρέπει να διαγραφούν περίπου 200 εκατ. δολ. ποσών που εμφανίζονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 να οφείλονται στην εταιρεία» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Aegean Marine αποσαφήνισε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να προσδιορίσει τις πλήρεις επιπτώσεις που θα έχει στα οικονομικά της αποτελέσματα το πώς θα καταγραφεί αυτή η προσαρμογή των οικονομικών μεγεθών».

Η εταιρεία δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του ιστότοπου Tradewinds να σχολιάσει την υπόθεση. H μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας, έπεσε κατά περίπου 75% την Τρίτη μετά την αποκάλυψη.

Η Aegean ανακοίνωσε ακόμη ότι μπορεί να υπάρξουν «κι άλλες προσαρμογές» ως αποτέλεσμα της έρευνας, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά της μεγέθη.

«Οι συναλλαγές που οδήγησαν στα εισπρακτέα ποσά … μπορεί να ήταν, ολόκληρες ή εν μέρει, χωρίς οικονομική ουσία και να καταλογίστηκαν λανθασμένα κατά παράβαση των κανονιστικών πολιτικών και διαδικασιών της εταιρείας», ανέφερε η Aegean.

Η ελληνική εταιρεία ανέφερε ότι τα χρήματα της οφείλονται από τέσσερις αντισυμβαλλόμενους όπως αυτά εμφανίζονται στα οικονομικά στοιχεία για τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Περίπου 172 εκατ. δολ οφείλονταν από τους αντισυμβαλλόμενους στα τέλη του 2016 και 85 εκατ. δολ οφείλονταν στο τέλος του 2015, ανέφερε η εταιρεία.

Η ελεγκτική επιτροπή συνεχίζει την έρευνά της και αναμένεται να προτείνει στην Aegean να διεκδικήσει ποσά από άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στις εν λόγω συναλλαγές, αναφέρει ο ιστότοπος Tradewinds.«Αριθμός ατόμων που απασχολούνταν από την εταιρεία σε διάφορες λειτουργίες και τα οποία πιστεύεται ότι έχουν εμπλακεί στις συναλλαγές (αυτές), έχουν παυθεί ή βρίσκονται σε διοικητική άδεια μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», ανέφερε η εταιρεία.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει τα αρχικά αυτά ευρήματα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προτίθεται να συνεργαστεί σε οποιαδήποτε έρευνα που προκύψει.
Στα τέλη Μαίου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο, το οποίο περιλάμβανε τρία νέα μέλη, ανέφερε στη διοίκηση να συνεχίσει αναθεώρηση με έμφαση στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και την επιστροφή κεφαλαίου.

Ελεγκτική επιτροπή –με τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου- εξέτασε επίσης όλα τα οικονομικά στοιχεία του 2017 με ανεξάρτητο νομικό σύμβουλο.

«Η ελεγκτική επιτροπή κάνει όλα τα απαραίτητα και πρέποντα βήματα για να εντοπίσει αδυναμίες στους εσωτερικούς ελέγχους της εταιρείας και να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε τέτοιες αδυναμίες», ανακοίνωσε επίσης η εταιρεία.

Η έρευνα γίνεται λίγο μετά τον τερματισμό από την εταιρεία συμβουλευτικής συμφωνίας με τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, τον ιδρυτή της Aegean και πρώην ιδιοκτήτη της στον οποίο ανήκει σήμερα η HEC Europe.

Η Aegean επιδίωξε να αγοράσει την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων πλοίων για 367 εκατ. δολάρια, αλλά η αμφιλεγόμενη συμφωνία δεν προχώρησε επειδή χάθηκε προθεσμία που όριζαν τα συμβόλαια για την ολοκλήρωσή της στις 27 Μαρτίου, λόγω νομικής διαμάχης.


 
Τσακαλώτος: Πιθανό να έρθει στην εξουσία η ΝΔ - Σε τι θα τη στηρίζαμε (vid)
Σχολιάζοντας τη θέση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη περί επαναδιαπραγμάτευσης για χαμηλότερα...
21.02.2019, 13:37
Συναγερμός στο Μαξίμου για την πρώτη κατοικία μετά το «κόκκινο» των θεσμών
Η νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, θα πραγματοποιηθεί στις 3μμ
21.02.2019, 10:05
Καραμούζης στο Ρουά Ματ: Δυσθεώρητο το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Σύμφωνα με τον Κο Καραμούζη, υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με τις τράπεζες και την ανάπτυξη.
21.02.2019, 08:29
Brexit: Ο οίκος Fitch απειλεί με υποβάθμιση το αξιόχρεο της Βρετανίας
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε σήμερα ότι μπορεί να υποβαθμίσει το αξιόχρεο του Ηνωμένου...
21.02.2019, 00:22
Παρουσίαση καμπάνιας για την Ελλάδα από τη Marketing Greece «Oh.My.Greece
Η νέα καμπάνια της Marketing Greece “Oh My Greece | Unlock the Feeling” παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη 20...
20.02.2019, 18:49
Πάρτι εκατομμυρίων με επιδοτήσεις και πλαστά τιμολόγια εντόπισε το ΣΔΟΕ
Πάρτυ εκατομμυρίων με επιδοτήσεις και μαϊμού τιμολόγια εντόπισαν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα.
20.02.2019, 17:11
Τα κριτήρια για το επίδομα ενοικίου 2019 που εξήγγειλε ο Τσίπρας
Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και...
20.02.2019, 16:36
Κομισιόν: Ακόμα έξι μήνες ενισχυμένη εποπτεία από τους θεσμούς
Η Επιτροπή σημειώνει χαρακτηριστικά πως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων είναι «ζωτικής...
20.02.2019, 14:35
Αίγυπτος: Η Bank Audi εξετάζει την εξαγορά της μονάδας της Εθνικής Τράπεζας
Εκπρόσωποι των δύο τραπεζών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.
20.02.2019, 14:20
Θεσμοί: Δεν είναι ικανοποιητική η πρόταση της Αθήνας για την πρώτη κατοικία
Η αλλαγή του νόμου Κατσέλη με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών είναι ένα από τα 16 προαπαιτούμενα που χρειάζεται...
20.02.2019, 11:14

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 85  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.