ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Tradewinds: Σοβαρό πλήγμα στην Aegean Marine. Mπορεί να χάσει 200 εκατ. δολ

H μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας, έπεσε κατά περίπου 75% την Τρίτη μετά την αποκάλυψη.

 
Για σημαντικό πλήγμα στην Aegean Marine Petroleum Network, που πιθανόν να τής κοστίσει ποσό της τάξης των 200 εκατ. δολαρίων (170 εκατ. ευρώ), κάνει λόγο ο ιστότοπος Tradewinds, με αφορμή έρευνα που αποκάλυψε πιθανές παρατυπίες στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. 

Ο ιστόστοπος σχολιάζει ότι υπάρχει υποψία απάτης, προσθέτοντας ότι από την υπόθεση θα επωφεληθεί ο μεγάλος ανταγωνιστής της Aegean Marine, World Fuel Services. «Η World Fuel, ένας μεταπωλητής καυσίμων, μπορεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς με το Aegean "σοβαρά εξασθενημένη"» τονίζεται.

Η διεθνής εταιρεία ανακοίνωσε στις 4 Ιουνίου ότι μπορεί να χρειαστεί να εγγράψει τις ζημιές αυτές επειδή λογιστική έρευνα στα βιβλία της αποκάλυψε την πιθανή υιοθέτηση ακατάλληλων λογιστικών πρακτικών κατά παράβαση της πολιτικής της εταιρείας.

«Με βάση το αρχικό πόρισμα του ελέγχου, η ελεγκτική επιτροπή πιστεύει ότι θα πρέπει να διαγραφούν περίπου 200 εκατ. δολ. ποσών που εμφανίζονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 να οφείλονται στην εταιρεία» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Aegean Marine αποσαφήνισε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να προσδιορίσει τις πλήρεις επιπτώσεις που θα έχει στα οικονομικά της αποτελέσματα το πώς θα καταγραφεί αυτή η προσαρμογή των οικονομικών μεγεθών».

Η εταιρεία δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του ιστότοπου Tradewinds να σχολιάσει την υπόθεση. H μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας, έπεσε κατά περίπου 75% την Τρίτη μετά την αποκάλυψη.

Η Aegean ανακοίνωσε ακόμη ότι μπορεί να υπάρξουν «κι άλλες προσαρμογές» ως αποτέλεσμα της έρευνας, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά της μεγέθη.

«Οι συναλλαγές που οδήγησαν στα εισπρακτέα ποσά … μπορεί να ήταν, ολόκληρες ή εν μέρει, χωρίς οικονομική ουσία και να καταλογίστηκαν λανθασμένα κατά παράβαση των κανονιστικών πολιτικών και διαδικασιών της εταιρείας», ανέφερε η Aegean.

Η ελληνική εταιρεία ανέφερε ότι τα χρήματα της οφείλονται από τέσσερις αντισυμβαλλόμενους όπως αυτά εμφανίζονται στα οικονομικά στοιχεία για τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Περίπου 172 εκατ. δολ οφείλονταν από τους αντισυμβαλλόμενους στα τέλη του 2016 και 85 εκατ. δολ οφείλονταν στο τέλος του 2015, ανέφερε η εταιρεία.

Η ελεγκτική επιτροπή συνεχίζει την έρευνά της και αναμένεται να προτείνει στην Aegean να διεκδικήσει ποσά από άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στις εν λόγω συναλλαγές, αναφέρει ο ιστότοπος Tradewinds.«Αριθμός ατόμων που απασχολούνταν από την εταιρεία σε διάφορες λειτουργίες και τα οποία πιστεύεται ότι έχουν εμπλακεί στις συναλλαγές (αυτές), έχουν παυθεί ή βρίσκονται σε διοικητική άδεια μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», ανέφερε η εταιρεία.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει τα αρχικά αυτά ευρήματα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προτίθεται να συνεργαστεί σε οποιαδήποτε έρευνα που προκύψει.
Στα τέλη Μαίου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο, το οποίο περιλάμβανε τρία νέα μέλη, ανέφερε στη διοίκηση να συνεχίσει αναθεώρηση με έμφαση στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και την επιστροφή κεφαλαίου.

Ελεγκτική επιτροπή –με τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου- εξέτασε επίσης όλα τα οικονομικά στοιχεία του 2017 με ανεξάρτητο νομικό σύμβουλο.

«Η ελεγκτική επιτροπή κάνει όλα τα απαραίτητα και πρέποντα βήματα για να εντοπίσει αδυναμίες στους εσωτερικούς ελέγχους της εταιρείας και να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε τέτοιες αδυναμίες», ανακοίνωσε επίσης η εταιρεία.

Η έρευνα γίνεται λίγο μετά τον τερματισμό από την εταιρεία συμβουλευτικής συμφωνίας με τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, τον ιδρυτή της Aegean και πρώην ιδιοκτήτη της στον οποίο ανήκει σήμερα η HEC Europe.

Η Aegean επιδίωξε να αγοράσει την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων πλοίων για 367 εκατ. δολάρια, αλλά η αμφιλεγόμενη συμφωνία δεν προχώρησε επειδή χάθηκε προθεσμία που όριζαν τα συμβόλαια για την ολοκλήρωσή της στις 27 Μαρτίου, λόγω νομικής διαμάχης.


 
Ανεβαίνουν οι τιμές στα ακίνητα-Ανακάμπτει η αγορά
Σε φάση ανάκαμψης με όλους τους επιμέρους δείκτες κινείται πλέον η αγορά ακινήτων σύμφωνα με συγκλίνουσες...
15.06.2019, 08:16
«Χαστούκι» Moody’s στην Άγκυρα- Υποβάθμισε την τουρκική οικονομία
Η Moody's υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στην βαθμίδα «Β1» από «Ba3»...
15.06.2019, 08:07
Ντομπρόβσκις: Η Ρώμη πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να αποφύγει τις κυρώσεις
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις...
14.06.2019, 16:31
Στον «αέρα» οι εργολαβίες Καλογρίτσα στον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος
Πλέον, ο κ. Καλογρίτσας διατηρεί ένα περιθώριο ορισμένων ημερών, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που δεν...
14.06.2019, 14:59
Γεννηματά: Μικροί και μικρομεσαίοι χτυπήθηκαν περισσότερο από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Από την πλευρά του ο κ. Τζουλάκης δήλωσε ότι με τη κ. Γεννηματά συζήτησε τα προβλήματα και της τοπικής...
14.06.2019, 14:00
Επετεύχθη συμφωνία για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ευρωζώνης
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σήμερα το πρωί σε συμφωνία για τις αδρές γραμμές ενός...
14.06.2019, 09:01
ΔΝΤ: Εμείς θέλουμε αποπληρωμή από την Ελλάδα. Ο λόγος στους Ευρωπαίους
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων...
13.06.2019, 18:32
Ρέγκλινγκ: Μεγάλο το ρίσκο να μην πιάσει τους στόχους η Ελλάδα
«Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο και να μην πιάσει τους στόχους της η Ελλάδα»
13.06.2019, 16:24
Nέες προειδοποιήσεις ESM: Φοροελαφρύνσεις οδηγούν σε μειωση αφορολόγητου
Νέες προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση από τoν ESM. Στην ετήσια έκθεσή του ζητά εμμέσως να μειωθεί το...
13.06.2019, 12:48
«Ξέχασαν» την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ
Η επόμενη κυβέρνηση φαίνεται πως θα είναι αυτή που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο Eurogroup για τις...
13.06.2019, 08:00

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 70  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.