ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Tradewinds: Σοβαρό πλήγμα στην Aegean Marine. Mπορεί να χάσει 200 εκατ. δολ

H μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας, έπεσε κατά περίπου 75% την Τρίτη μετά την αποκάλυψη.

 
Για σημαντικό πλήγμα στην Aegean Marine Petroleum Network, που πιθανόν να τής κοστίσει ποσό της τάξης των 200 εκατ. δολαρίων (170 εκατ. ευρώ), κάνει λόγο ο ιστότοπος Tradewinds, με αφορμή έρευνα που αποκάλυψε πιθανές παρατυπίες στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. 

Ο ιστόστοπος σχολιάζει ότι υπάρχει υποψία απάτης, προσθέτοντας ότι από την υπόθεση θα επωφεληθεί ο μεγάλος ανταγωνιστής της Aegean Marine, World Fuel Services. «Η World Fuel, ένας μεταπωλητής καυσίμων, μπορεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς με το Aegean "σοβαρά εξασθενημένη"» τονίζεται.

Η διεθνής εταιρεία ανακοίνωσε στις 4 Ιουνίου ότι μπορεί να χρειαστεί να εγγράψει τις ζημιές αυτές επειδή λογιστική έρευνα στα βιβλία της αποκάλυψε την πιθανή υιοθέτηση ακατάλληλων λογιστικών πρακτικών κατά παράβαση της πολιτικής της εταιρείας.

«Με βάση το αρχικό πόρισμα του ελέγχου, η ελεγκτική επιτροπή πιστεύει ότι θα πρέπει να διαγραφούν περίπου 200 εκατ. δολ. ποσών που εμφανίζονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 να οφείλονται στην εταιρεία» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Aegean Marine αποσαφήνισε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να προσδιορίσει τις πλήρεις επιπτώσεις που θα έχει στα οικονομικά της αποτελέσματα το πώς θα καταγραφεί αυτή η προσαρμογή των οικονομικών μεγεθών».

Η εταιρεία δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του ιστότοπου Tradewinds να σχολιάσει την υπόθεση. H μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας, έπεσε κατά περίπου 75% την Τρίτη μετά την αποκάλυψη.

Η Aegean ανακοίνωσε ακόμη ότι μπορεί να υπάρξουν «κι άλλες προσαρμογές» ως αποτέλεσμα της έρευνας, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά της μεγέθη.

«Οι συναλλαγές που οδήγησαν στα εισπρακτέα ποσά … μπορεί να ήταν, ολόκληρες ή εν μέρει, χωρίς οικονομική ουσία και να καταλογίστηκαν λανθασμένα κατά παράβαση των κανονιστικών πολιτικών και διαδικασιών της εταιρείας», ανέφερε η Aegean.

Η ελληνική εταιρεία ανέφερε ότι τα χρήματα της οφείλονται από τέσσερις αντισυμβαλλόμενους όπως αυτά εμφανίζονται στα οικονομικά στοιχεία για τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Περίπου 172 εκατ. δολ οφείλονταν από τους αντισυμβαλλόμενους στα τέλη του 2016 και 85 εκατ. δολ οφείλονταν στο τέλος του 2015, ανέφερε η εταιρεία.

Η ελεγκτική επιτροπή συνεχίζει την έρευνά της και αναμένεται να προτείνει στην Aegean να διεκδικήσει ποσά από άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στις εν λόγω συναλλαγές, αναφέρει ο ιστότοπος Tradewinds.«Αριθμός ατόμων που απασχολούνταν από την εταιρεία σε διάφορες λειτουργίες και τα οποία πιστεύεται ότι έχουν εμπλακεί στις συναλλαγές (αυτές), έχουν παυθεί ή βρίσκονται σε διοικητική άδεια μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», ανέφερε η εταιρεία.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει τα αρχικά αυτά ευρήματα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προτίθεται να συνεργαστεί σε οποιαδήποτε έρευνα που προκύψει.
Στα τέλη Μαίου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο, το οποίο περιλάμβανε τρία νέα μέλη, ανέφερε στη διοίκηση να συνεχίσει αναθεώρηση με έμφαση στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και την επιστροφή κεφαλαίου.

Ελεγκτική επιτροπή –με τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου- εξέτασε επίσης όλα τα οικονομικά στοιχεία του 2017 με ανεξάρτητο νομικό σύμβουλο.

«Η ελεγκτική επιτροπή κάνει όλα τα απαραίτητα και πρέποντα βήματα για να εντοπίσει αδυναμίες στους εσωτερικούς ελέγχους της εταιρείας και να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε τέτοιες αδυναμίες», ανακοίνωσε επίσης η εταιρεία.

Η έρευνα γίνεται λίγο μετά τον τερματισμό από την εταιρεία συμβουλευτικής συμφωνίας με τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, τον ιδρυτή της Aegean και πρώην ιδιοκτήτη της στον οποίο ανήκει σήμερα η HEC Europe.

Η Aegean επιδίωξε να αγοράσει την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων πλοίων για 367 εκατ. δολάρια, αλλά η αμφιλεγόμενη συμφωνία δεν προχώρησε επειδή χάθηκε προθεσμία που όριζαν τα συμβόλαια για την ολοκλήρωσή της στις 27 Μαρτίου, λόγω νομικής διαμάχης.


 
Η ΕΚΤ παραμένει ένας μεγάλος αγοραστής ομολόγων
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να λήγει, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δαπανήσει 210...
16.12.2018, 11:08
Αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για συνεπείς οφειλέτες ετοιμάζει η ΑΑΔΕ
Η αύξηση θα γίνεται κλιμακωτά και το ποσό που θα μπορεί να κινεί στον λογαριασμό του ο οφειλέτης θα...
15.12.2018, 19:12
Εγκρίθηκε στην Σύνοδο Κορυφής η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης
Αναβάθμιση του ρόλου του ESM, ένα βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση και κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης...
14.12.2018, 21:06
Ισοζύγιο-ρεκόρ στις προσλήψεις, αλλά με μπροστάρη την ευέλικτη εργασία
Περισσότερες από τις μισές προσλήψεις από την αρχή του έτους είναι για μερική και εκ περιτροπής εργασία, που...
14.12.2018, 20:18
Ο Ντράγκι προειδοποιεί τους ηγέτες της ΕΕ πως η ανάπτυξη επιβραδύνεται
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε τους ηγέτες της Ευρώπης να προχωρήσουν στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
14.12.2018, 19:38
Πλεόνασμα - μαμούθ με θύμα τις επενδύσεις και τις επιστροφές φόρων
Περικοπές στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρων καταγράφηκαν και τον...
14.12.2018, 18:01
Νέα διόγκωση του μισθολογικού κόστους από ασφάλιση και φόρους
Οι δαπάνες των εργοδοτών πέραν των καθαρών μισθών αυξήθηκαν με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τις αποδοχές αυτές...
14.12.2018, 17:04
Βουλή: Σύλληψη για φοροδιαφυγή λόγω false alarm
Ο πολίτης που οδηγήθηκε στο Α.Τ Συντάγματος για χρέη στο δημόσιο είχε πληρώσει την οφειλή του από τον...
14.12.2018, 16:54
Οι Έλληνες έχασαν σχεδόν το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους στην κρίση
Η ύφεση έκανε τον μέσο Έλληνα φτωχότερο κατά 5.200 ευρώ ανάμεσα στο 2008 και το 2017, σύμφωνα με στοιχεία...
14.12.2018, 16:13
Αυξημένα κατά 856 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα, το 10μηνο μέχρι Οκτώβρη
Κατά 856 εκατ. ευρώ εμφανίζονται αυξημένα τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου -...
14.12.2018, 15:01

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 93  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.