Κυρώσεις-αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα αποφάσισε η Κομισιόν

Την επιβολή κυρώσεων σε αμερικανικά προϊόντα δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως αντίποινα για τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Οι ευρωπαϊκοί δασμοί θα στοχεύσουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως – αν και το εύρος των ποινών μπορεί να αυξηθεί μελλοντικά. Θα επιβληθούν σε πληθώρα αγαθών, από αλκοολούχα ποτά και αγροτικά προϊόντα έως τζιν παντελόνια και μοτοσυκλέτες.

Στόχος των Βρυξελλών είναι οι επιπλέον δασμοί να τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μίλος Σέφκοβις.

Θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση όλων των κρατών-μελών της Ένωσης, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Ιουνίου.

Ο κ. Σέφκοβις επανέλαβε την πάγια γραμμή της Κομισιόν ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς συνιστούν αντίμετρα στις «παράνομες» και μονομερείς ενέργειες της Ουάσιγκτον.

Η ΕΕ έχει ήδη προσφύγει στον ΠΟΕ κατά των αμερικανικών δασμών, ζητώντας την ακύρωσή τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα αντίμετρα των Βρυξελλών δίνουν συνέχεια στην εμπορική σύγκρουση ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα οικονομικά μπλοκ στον κόσμο, χωρίς να είναι σαφές εάν η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με περαιτέρω δασμούς.

Η Ουάσιγκτον ήδη έχει αρχίσει έρευνα για το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων φόρων στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, με την Κομισιόν να έχει προειδοποιήσει ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία και προσοχή αυτό το μέτωπο.
Πηγή: skai.gr