Νέο άλμα του πληθωρισμού στην Τουρκία, στο 12,15% τον Μάιο

Νέες πιέσεις αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε εκ νέου τον Μάιο, «σκαρφαλώνοντας» στο 12,15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε το εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Ήταν 10,85% τον Απρίλιο.

Οι συνεχείς και επιταχυνόμενες ανατιμήσεις περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των τουρκικών νοικοκυριών, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε αγαθά που συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα των τούρκων πολιτών. Το κόστος των μεταφορών αυξήθηκε κατά 20%, νερό, φως και καύσιμα ανατιμήθηκαν κατά 11,24% ενώ τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά ακρίβυναν κατά 11%.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 20,16% σε ετήσια βάση, σε μια ένδειξη πως και η χονδρική αγορά δέχεται πληθωριστικές πιέσεις.

Η νέα άνοδος των τιμών ενδέχεται να υποχρεώσει την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να εξετάσει δεύτερη αύξηση του βασικού επιτοκίου της σε διάστημα λίγων ημερών – μετά την αύξηση τριών μονάδων που αποφασίστηκε στις 25 Απριλίου.

Η τουρκική λίρα ενισχύεται ελαφρώς έναντι του δολαρίου λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, κατά πάσα πιθανότητα λόγω της ελπίδας των επενδυτών ότι η νέα άνοδος του πληθωρισμού θα δρομολογήσει νέα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.

Ο υψηλός πληθωρισμός αντανακλά τον υπέρμετρο όγκο χρήματος που έχει διοχετευτεί στην τουρκική αγορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, με παραινέσεις του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά και την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, η οποία φαίνεται να κινείται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι μπορεί να υποστηρίξει η χώρα.
Πηγή: skai.gr