Μπρουνό Λε Μερ: Οι ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

Η Ουάσινγκτον, με τους δασμούς που επέβαλε στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο από αποφασιστικότητα.

"Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7 στον Καναδά είναι μάλλον μια σύνοδος «G6 συν ένας», με τις ΗΠΑ απένατι σε όλους", είπε ο Μπρουνό Λε Μερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Γουίσλερ του Καναδά.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι "οι Ευρωπαίοι δεν θα κερδίσουν τίποτα επιδεικνύοντας αδυναμία" καθώς "ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα σεβαστεί ποτέ την αδυναμία των Ευρωπαίων".

"Το μόνο πράγμα που οι αμερικανικές αρχές μπορούν να καταλάβουν, κατά την άποψή μου, είναι η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα οικονομικά συμφέροντά μας όταν δέχονται επίθεση. Και δέχονται επίθεση, σαφώς και δημοσίως", συνέχισε.

Στη σύνοδο του Γουίσλερ αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει αυτό το θέμα του παγκόσμιου εμπορίου επειδή "τα διακυβεύματα είναι σημαντικά", εξήγησε ο Λε Μερ. "Δεν πρόκειται για λίγα αυτοκίνητα ή για μερικές συναλλαγές. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η πιθανότητα να υπάρξει ένας εμπορικός πόλεμος" και να διακινδυνεύει "η ανάπτυξη και κατά συνέπεια η απασχόληση", εξήγησε.

Ο Λε Μερ αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν στον οποίο σκοπεύει να πει ότι η επιβολή δασμών είναι μια νομικώς απαράδεκτη, πολιτικώς άδικη και οικονομικά επικίνδυνη απόφαση. Τίποτα δεν δικαιολογεί αυτούς τους δασμούς, επέμεινε. "Είναι πολιτικώς άδικοι επειδή είμαστε σύμμαχοι των Αμερικανών και τους έχουμε δείξει κατ' επανάληψη, ιδίως στη συριακή κρίση, ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πλήρως τον δικό μας ρόλο του συμμάχου", υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράν, είπε ότι πιέσει τον Μνούτσιν για να πετύχει την εξαίρεση συγκεκριμένων γαλλικών εταιρειών από τις κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν στη χώρα αυτή. Δεν διευκρίνισε όμως ποιες εταιρείες εννοούσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι ελπίζει να συναντηθεί το συντομότερο δυνατόν με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την ενίσχυση της ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ
TAGS: ΗΠΑ