ΕΕ: Οι ΗΠΑ παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι με το εμπόριο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς εμπορικού πολέμου, όμως η κατάσταση είναι πλέον «πολύ δύσκολη» λόγω των δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις εξαγωγές χάλυβα (25%) και αλουμίνιου (10%), δήλωσε η επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Η κ. Μάλμστρομ επιβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει σήμερα εναντίον των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίων των «παράνομων» αμερικανικών δασμών – όπως είχε ανακοινωθεί από εχθές – και προσέθεσε πως έως τις 20 Ιουνίου θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τον κατάλογο των αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν αντίμετρα.

Η Ουάσιγκτον παίζει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι», σημείωσε η κ. Μάλμστρομ, προσθέτοντας πως εάν οι παίχτες δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες το παγκόσμιο σύστημα μπορεί να καταρρεύσει.

Ο κατάλογος της ΕΕ με τα προϊόντα-στόχους μπορεί να οδηγήσει σε ποινές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στις αμερικανικές εξαγωγές, όμως η κ. Μάλμστρομ διευκρίνισε ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν δασμούς μόνον σε ένα μέρος της λίστας.

Τόνισε ότι στόχος της Ευρώπης δεν είναι να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την Αμερική, αλλά να απαντήσει σε μονομερή μέτρα που βλάπτουν τον ανταγωνισμό και τους κανόνες του ΠΟΕ.

Ξεκαθάρισε δε πως η ΕΕ δεν μπορεί να μην ενεργοποιήσει αντίμετρα, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα ήταν σαν να αποδεχόταν ασυζητητί τους δασμούς Τραμπ.

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις είναι το σχέδιο της Ουάσιγκτον για επιβολή δασμών και στα ευρωπαϊκά εισαγόμενα αυτοκίνητα, με την σουηδή επίτροπο να σημειώνει πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με «μεγάλη ανησυχίες» τις εξελίξεις.

Η ΕΕ θα συμμετάσχει στην έρευνα που έχει αρχίσει η Ουάσιγκτον για τα αυτοκίνητα, η οποία βασίζεται σε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Προσφυγή και κατά της Κίνας

Η κ. Μάλμστρομ ανακοίνωσε ότι η ΕΕ ανοίγει παράλληλα ξεχωριστή υπόθεση στον ΠΟΕ κατά της Κίνας, την οποία εγκαλεί για παράβαση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας ευρωπαϊκών εταιρειών.

Αυτή είναι η βάση της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία που βασίζεται στην γνώση είπε, τονίζοντας πως η διπλή προσφυγή κατά Πεκίνου και Ουάσιγκτον αντανακλά το γεγονός ότι η Ευρώπη σέβεται τους κανόνες έναντι όλων.
Πηγή: skai.gr