Στράουχ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και μετά το Μνημόνιο

Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις ώστε να θωρακιστεί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες που βγαίνουν από προγράμματα στήριξης, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Καθώς η Ελλάδα εισέρχεται στους τελευταίους μήνες του προγράμματος του ESM, είναι κρίσιμο να συνεχίσει αποφασισμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απομένουν και να παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά μετά το τέλος του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Ρολφ Στράουχ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ναυτεμπορική».

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να «απογαλακτιστεί» από την στήριξη των θεσμών και να επιστρέψει στις αγορές, ο κ. Στράουχ τόνισε πως οι επενδυτές «έχουν τιμήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που ανέλαβε η Ελλάδα», αφήνοντας να εννοηθεί πως η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα συμπιέσει το κόστος δανεισμού και στην μετα-Μνημόνιο εποχή.

«Το καλύτερο που μπορεί να κάνει τώρα η Ελλάδα είναι να επιδείξει ισχυρή ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και να στείλει με σαφήνεια το μήνυμα ότι η επιτυχής μεταρρυθμιστική πορεία θα συνεχιστεί», είπε.

Ο κ. Στράουχ εμφανίστηκε πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους, λέγοντας πως η χώρα μας έχει ήδη επωφεληθεί από «άνευ προηγουμένου ελάφρυνση» κι ότι τυχόν επιπρόσθετη βοήθεια θα γίνει «μόνο αν πραγματικά χρειάζεται».

«Οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει και αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο αφού έχουμε μια τελική ανάλυση», είπε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα εάν οι Ευρωπαίοι δεν δεχτούν μέτρα ελάφρυνσης που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του χρέους, με τον κ. Στράουχ να εκφράζει πάντως την ελπίδα πως ο οργανισμός θα μπει τελικά πλήρως στο Μνημόνιο.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει ακόμη να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του […] Ελπίζουμε ότι το ΔΝΤ θα «επιβιβαστεί» στο τελικό στάδιο του προγράμματος του ESM», είπε.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΔΝΤ