Κουτεντάκης: Τίθεται θέμα αξιοπιστίας με τη μη εφαρμογή των περικοπών

Προειδοποιητικές βολές, για το «κλείσιμο ματιού» περί μη εφαρμογής των προνομοθετημένων μειώσεων συντάξεων - αφορολογήτου και την παροχολογία για «13η σύνταξη» με αποδέκτες το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, έριξε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να πληγεί η αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους δανειστές, ενώ προκάλεσε αίσθηση με τη μεταβίβαση του ζητήματος της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης στους πιστωτές παρά την παλαιότερη ρητή διαφωνία του.

Αν και, όπως είπε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, με τη λογιστική έννοια του όρου θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος των πλεονασμάτων 3,5% χωρίς την απαραίτητη εφαρμογή των προνομοθετημένων μειώσεων σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2019 - 2020 , υπογράμμισε τον κίνδυνο να πληγεί η αξιοπιστία της χώρας μας με την αθέτηση των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών.

«Φαίνεται ότι ό,τι εξοικονόμηση προκύπτει από αυτά τα μέτρα το 2019 και το 2020, αντισταθμίζονται με κάποια αντιμέτρα, λίγο πολύ ισόποσα. Από την άλλη μεριά, όμως, αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί, έχουν νομοθετηθεί αυτά τα μέτρα. Άρα, τίθεται ένα θέμα - να το πω - αξιοπιστίας, εάν γίνει κάποια αλλαγή και τελικά, δεν εφαρμοστούν αφορά τα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους.

Εξίσου επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο κ. Κουτεντάκης και απέναντι στην κυβερνητική παροχολογία για τη λεγόμενη 13η σύνταξη, παραπέμποντας σε κάθε περίπτωση σε πολιτική απόφαση. «Η οποιαδήποτε συζήτηση για το αν θα πρέπει να εισαχθούν μόνιμα μέτρα κοινωνικής προστασίας ή μόνιμες φοροαπαλλαγές, ανάλογα πώς θέλει να τον διανείμει κανείς αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο, θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα σχεδιασμό. Δεν έχει νόημα να κόψεις ένα φόρο για ένα χρόνο και να τον ξαναβάλεις στον επόμενο» ανέφερε ο συντονιστής του Γραφείου.

Αίσθηση προκάλεσε η εκ μέρους του Φραγκίσκου Κουτεντάκη μεταβίβαση του ζητήματος της προληπτικής γραμμής στήριξης στο «γήπεδο» των δανειστών, παρά την μέχρι πρότινος κάθετη διαφωνία του με αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο και τώρα δεν θεωρεί πιθανό αλλά αποφεύγει και να το αποκλείσει.

«Το θέμα είναι ότι αυτό εξαρτάται από αυτούς που θα χρηματοδοτήσουν και θα εγγυηθούν για αυτήν την γραμμή. Από τη στιγμή που αυτοί δεν το βάζουν στο τραπέζι κι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση το ζητά, δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό σενάριο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα, γενικότερα στην Οικονομία», σημείωσε.

Αποστάσεις κράτησε ο συντονιστής του Γραφείου από το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου», κάνοντας λόγο για ασαφές περιεχόμενο της λέξης. Ο ίδιος εξέφρασε προβληματισμό για τις συνέπειες των αναταράξεων στην Ιταλία στην ελληνική οικονομία αφού επηρεάζουν τη διακύμανση των ομολόγων, ενώ κατέληξε στην εκτίμηση πως σε κάθε περίπτωση  είναι πολύ δύσκολο μετά το πρόγραμμα η ελληνική οικονομία να δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερο από το ESM.

«Η λέξη "καθαρή" έχει ένα απροσδιόριστο περιεχόμενο του τι σημαίνει ή τι καταλαβαίνει κανείς. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν χρησιμοποιεί την λέξη "καθαρή" στην Έκθεσή του, γιατί δεν έχει σαφές περιεχόμενο. Αυτό που είναι σαφές είναι, ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το πλαίσιο εποπτείας που συνόδευε αυτό το πρόγραμμα θα τελειώσει και από εκεί και πέρα, αναμένεται να προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας. Τι θα ελέγχουν, πόσο συχνά θα το ελέγχουν και ούτω καθεξής, αυτό το πλαίσιο δεν είναι λεπτομερές και πρέπει να καθοριστεί στο επόμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης.

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης έκανε λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας, προειδοποιώντας, ωστόσο, πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την μεταμνημονιακή περίοδο ούτε μπορεί κανείς να πει ότι «λύθηκαν τα προβλήματα και μπαίνουμε πλέον χωρίς αγωνία στα επόμενα χρόνια». Τόνισε, δε, ότι η βασική πρόκληση του επόμενου διαστήματος είναι η αποσαφήνιση των όρων εξόδου από το Μνημόνιο και έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τον καθορισμό του νέου πλαισίου εποπτείας καθώς και το ποια θα είναι η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 

«Καταρρέει το παραμύθι για καθαρή έξοδο»

«Τελικά μόνο ο κ.Τσίπρας έχει απομείνει να υποστηρίζει το παραμύθι περί καθαρής εξόδου» σχολίασε τις δηλώσεις Κουτεντάκη το Κίνημα Αλλαγής.

«Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ήρθε με τα σειρά του να διαψεύσει τα κυβερνητικά ψέματα αναφέροντας στην έκθεσή του ότι ‘’η ολοκλήρωση του προγράμματος και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα, θα οδηγήσουν στον καθορισμό ενός νέου πλαισίου εποπτείας οι ακριβείς όροι του οποίου θα καθοριστούν από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες’’.

«Είναι σαφές πως καταρρέει το παραμύθι της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, όσο και τέλος των μνημονίων, την ώρα που μας οδηγούν σε ένα, επί της αρχής προσυμφωνημένο, τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά» τονίζει το κόμμα.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr