Νέο μηχανισμό στήριξης ύψους 30 δισεκ. ευρώ προτείνει η ΕΕ

Την σύσταση ενός νέου μηχανισμού στήριξης των κρατών-μελών της ευρωζώνης, με δύναμη πυρός έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ, κι ενός εργαλείου που θα παρέχει χρηματική βοήθεια για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο νέος μηχανισμός στήριξης δεν αποσκοπεί στην διάσωση ενός κράτος-μέλους αλλά στην διατήρηση και τόνωση των δημόσιων επενδύσεων σε περιόδους δυσκολιών, καθώς τα δάνεια διοχετεύονται σε έργα υποδομών και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα. Οι Βρυξέλλες θα παρέχουν επίσης ένα βοήθημα που θα καλύπτει το κόστος των τόκων του δανείου, το οποίο θα προέρχεται από τις αγορές αλλά θα φέρει την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Η πρόταση της Κομισιόν για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης Επενδύσεων απέχει πολύ από την ιδέα του γάλλου προέδρου Μακρόν για ενιαίο προϋπολογισμό στην ευρωζώνη – ιδέα που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία ορισμένων βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Οι προϋποθέσεις

Από τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει έως τώρα η Κομισιόν προκύπτει ότι η βοήθεια δεν θα συνοδεύεται από απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις, που θα αποθάρρυναν τυχόν συμμετοχή της Ελλάδας, αλλά θα έχει κάποιες ποσοτικές προϋποθέσεις.

Αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες των κρατών του Βορρά οι Βρυξέλλες θα επιτρέπουν την υπαγωγή στον μηχανισμό μόνον σε χώρες που έχουν τηρήσει τους κύριους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ένα ακόμα κριτήριο
για ένταξη στον μηχανισμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Financial Times», θα είναι το ύψος της ανεργίας, η οποία θα πρέπει να έχει αυξηθεί κατά μια ποσοστιαία σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και να είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της περασμένης 15ετίας.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στις προτάσεις του Παρισιού για αναμόρφωση της νομισματικής ένωσης και στις ανησυχίες της βόρειας Ευρώπης, η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης του μηχανισμού τα επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι FT, το προσχέδιο της Επιτροπής χαρακτηρίζει το νέο ταμείο ως «ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη, σε βάθος χρόνου, ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού ασφαλείας που θα φροντίζει για την μακροοικονομική σταθεροποίηση».

«Είναι μια καλή αρχή», δήλωσε κατά την παρουσίαση των προτεινόμενων εργαλείων ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Σημειώνεται πως ο νέος μηχανισμός θα είναι ξεχωριστός από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που έχει δύναμη πυρός έως και 500 δισεκ. ευρώ. Ο ESM ενδέχεται να έχει ρόλο στην διαχείριση του νέου ταμείου.

Μαζί με τον νέο μηχανισμό οι Βρυξέλλες παρουσίασαν κι ένα ακόμα όργανο, το Πρόγραμμα Υποστήριξης Μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό 25 δισεκ. ευρώ και θα παρέχει οικονομική βοήθεια σε κράτη-μέλη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν ταυτοποιηθεί ως σημαντικές από την Επιτροπή.

Το όργανο μεταρρυθμίσεων θα συνοδεύεται από τεχνική βοήθεια που θα είναι προσαρμοσμένη συγκεκριμένα στις ανάγκες της εκάστοτε χώρας που ζητά στήριξη. Οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσουν το έργο τους εντός τριών ετών. Τα χρήματα θα δίνονται σε μια δόση στο τέλος της διαδικασίας.

Και τα δύο νέα εργαλεία θα είναι προσβάσιμα και στις χώρες που είναι υποψήφιες για υιοθέτηση του κοινού νομίσματος.

Οι προτάσεις της Επιτροπής  θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον αρκετούς μήνες.
Πηγή: skai.gr