Το μπλοκ της Μέρκελ «δεν επιμένει πια» σε πλήρη συμμετοχή ΔΝΤ στο Μνημόνιο

Το κεντροδεξιό μπλοκ της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν επιμένει πλέον σε χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω των αιτημάτων του οργανισμού για βαθιά ελάφρυνση του χρέους, όπως προκύπτει από δηλώσεις κοινοβουλευτικού στελέχους στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Ο Έκχαρντ Ρέχμπεργκ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας εργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών για τον προϋπολογισμό, σημείωσε στην SZ ότι το Ταμείο έχει ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο βοηθώντας στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει βασικά ανάγκη για περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ», προσέθεσε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί καν ολόκληρο το πακέτο στήριξης 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι το 2015. Το Ταμείο προορίζει μόλις 1,6 δισεκ. για την Ελλάδα αλλά θα τα αποδεσμεύσει μόνον εφόσον υπάρξει συμφωνία που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Ρέχμπεργκ επιβεβαίωσε στην SZ πως η άποψή του για το ΔΝΤ οφείλεται εν μέρει στο τίμημα που ζητά ο οργανισμός. «Εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους από του Ευρωπαίους […] είναι δύσκολο να το δεχτούμε», είπε.

Φάνηκε μάλιστα να εκφράζει την αντίθεσή του στην αυτόματη ελάφρυνση που ζητά το Ταμείο, δηλαδή άμεσες μεγάλες επιμηκύνσεις ορισμένες δανείων στήριξης και άνευ όρων λειτουργία του μηχανισμού που θα συνδέει κάθε χρόνο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Δεν υπάρχει αυτόματη ελάφρυνση», είπε.

Αν και η χρηματοδοτική βοήθεια του Ταμείου θα είναι μικρή, η συμμετοχή του θα αποτελεί «σφραγίδα» που θα διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά το Μνημόνιο, που λήγει τέλη Αυγούστου, με δεδομένο ότι η Αθήνα έχει απορρίψει την λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Ο επόμενος γύρος

Οι δηλώσεις Ρέχμπεργκ έρχονται λίγα 24ωρα πριν την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το χρέος σε επίπεδο Washington Group, που αναμένεται να αρχίσουν είτε Πέμπτη είτε Παρασκευή στον Καναδά, στο περιθώριο του G7.

Τα χρονικά περιθώρια για χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι πλέον πολύ μικρά, με τον οργανισμό να έχει καταστήσει σαφές πως οι εκκρεμότητες θα πρέπει να διευθετηθούν πάνω κάτω έως τα τέλη Μαΐου προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Οι κανόνες του ΔΝΤ απαιτούν τουλάχιστον μια αξιολόγηση – που συνήθως ισοδυναμεί με τρεις μήνες – προκειμένου να δοθεί δανειακή βοήθεια στο πλαίσιο ενός προγράμματος στήριξης.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΔΝΤ