Κλείσιμο

EE: Η Ιταλία «αρρωσταίνει», η Ελλάδα «βήχει». Ανιούσα για το 10ετές ομόλογο

Κλυδωνισμούς στα ευρωπαϊκά ομόλογα προκαλεί η ιταλική κρίση, με την Ελλάδα να δέχεται πρώτη τις επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί όσον αφορά τις σχέσεις Ιταλίας – Ευρώπης και το μέλλον του ευρώ. Tην ίδια ώρα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν στο 
«κόκκινο» (DAX -1,53%, CAC 40 -0,22%, FTSE 100 -1,26%, FTSE Italia -2,65% και ΧΑ -2,32%)

Αν η Ιταλία παραμείνει ασταθής πολιτικά, και υπάρξουν συνέπειες για τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, η κρίση θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς της Αθήνας για έξοδό της στις αγορές. Η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος, στο 130% του ΑΕΠ, μετά την Ελλάδα, στο 178% του ΑΕΠ, με την ΕΕ να απαιτεί περικοπές δαπανών από τους νικητές των εκλογών, που αρνούνται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. 

Στο κλίμα αυτό, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 4,80%, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει μια «ανάσα» και από το 5%. Συγκριτικά, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων για την Ιταλία έφτασε και το 3,2% (3,17% αυτή την ώρα - 2,73% το διετές) και για την Πορτογαλία το 2,3%.

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το ιταλικό ζήτημα να προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα στην Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. 

Μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πλέον τα μέσα να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία, έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού για την Ιταλία αυξάνεται, καθώς η απόδοση του διετούς ομολόγου έφτασε την Τρίτη το 1,46%. Oι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών έφθασαν στο 3,047%

Σημειώνεται ότι ο εντολοδόχος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι αποχώρησε από το Μέγαρο Κυρηνάλιο, χωρίς να ανακοινώσει τη λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του.

Κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα προτίθεται ενδεχομένως να προχωρήσει σε άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αποστάσεις στη ρητορική κατά των κομμάτων που νίκησαν στις ιταλικές εκλογές πήρε η Κομισιόν, με αφορμή και τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ.

«Η έκκλησή μου σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: παρακαλώ σεβαστείτε τους εκλογείς. Είμαστε εκεί για να τους υπηρετούμε, όχι να τούς κάνουμε νουθεσίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι Ιταλοί και μόνο οι Ιταλοί θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, αποσαφηνίζοντας τη θέση της Επιτροπής για την Ιταλία.


Πηγή: skai.gr