Απονεμήθηκαν στο Λονδίνο τα βραβεία του Greek Energy Forum

Απονεμήθηκαν προ ημερών στο Λονδίνο τα βραβεία του Greek Energy Forum σε επιχειρήσεις και άτομα που έχουν διακριθεί στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα.

Το Φόρουμ είναι ένας οργανισμός που έχει συσταθεί από νεαρούς Έλληνες επαγγελματίες που εργάζονται κατά κύριο λόγο στο Λονδίνο. Τα βραβεία απονέμονται κάθε δύο χρόνια και αποσκοπούν στην αναγνώριση της ελληνικής προσφοράς σε αυτόν το νευραλγικό οικονομικό τομέα.

Η φετινή τελετή απονομής έγινε παρουσία σημαντικών ονομάτων της βιομηχανίας ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και στο Λονδίνο, στο CASS Business School, στο Σίτυ.

Παρά το ότι το Φόρουμ μετρά μόλις πέντε χρόνια ζωής, έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση όσων δραστηριοποιούνται γύρω από την ενέργεια ως σημαντικός αντιπροσωπευτικός οργανισμός των Ελλήνων επαγγελματιών και επιστημόνων, που στελεχώνουν σχεδόν όλες τις μεγάλες εταιρείες στη βρετανική πρωτεύουσα. Τα δε βραβεία καθιερώνονται ως σημαντικός θεσμός που εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς.

«Στα δικά μας μάτια τα βραβεία αυτά δεν είναι μία εκδήλωση σαν τις άλλες, είναι μία γιορτή μέσα από την οποία θέλουμε να δείξουμε προς τα έξω, προς το διεθνές μας ακροατήριο, όλες αυτές τις βέλτιστες πρακτικές και όλα αυτά τα παραδείγματα προς μίμηση που έχουμε στην Ελλάδα, τα οποία ουσιαστικά προωθούν το σωστό και το δυνατό brand της Ελλάδας, το δημιουργικό brand της Ελλάδας, κάτι το οποίο δυστυχώς εμείς που κατοικούμε και εργαζόμαστε στο εξωτερικό πολλές φορές βλέπουμε ότι δεν περνά ως μήνυμα προς τα έξω όσο θα έπρεπε», δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο Πρόεδρος του Greek Energy Forum Δρ Άγγελος Γκανουτάς-Λεβέντης.

Το βραβείο της καλύτερης εταιρείας ενέργειας και υδρογονανθράκων κέρδισε η Μυτιληναίος Holdings, με τις ΕΝΙ και Edison να είναι οι υπόλοιπες υποψήφιες.

Το βραβείο δόθηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Ην. Βασίλειο Δημήτρη Καραμήτσο Τζιρά, που είχε παραχωρήσει την αιγίδα του Εμπορικού Τμήματος της πρεσβείας στην εκδήλωση, όπως είχε κάνει με το αντίστοιχο τμήμα της Κυπριακής διπλωματικής αποστολής και ο Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Το βραβείο του Ατόμου με τη μεγαλύτερη επιρροή στα ενεργειακά απονεμήθηκε στον Μαθιό Ρήγα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energean.

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του νικητή ο Σωτήρης Χιωτάκης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Energean, ο οποίος δήλωσε: «Η βράβευση του κ. Ρήγα από το Φόρουμ είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Μας κάνει περήφανους και πολύ χαρούμενους και είναι κάτι που πραγματικά το δικαιούνταν η Energean και ο κ. Ρήγας, διότι τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία έχει εξελιχθεί πραγματικά από έναν παραδοσιακό παραγωγό πετρελαίου στην Ελλάδα με τη μικρή παραγωγή του Πρίνου σε έναν παίκτη, όπως συνηθίζεται να λέγεται, ευρύτερα στη Ανατολική Μεσόγειο και θα έλεγα ότι ηγείται της προσπάθειας να αναδειχθεί η χώρα και η ευρύτερη περιοχή σε ενεργειακό κόμβο».

Οι υπόλοιπες βραβευθείσες εταιρείες ήταν η Smart Islands Initiative για το βραβείο Καινοτομίας, η Eunice Group για την Πράσινη Ενέργεια, η Kantor Consultants για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας και η Gaslog για την παροχής ενέργειας στον τομέα της ναυτιλίας.

Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια κέρδισε το βραβείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το βραβείο παρελήφθη από τη Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της ΕΛΠΕ.

«Τα ΕΛΠΕ είναι ένας μεγάλος όμιλος που έχει μεγαλώσει πολύ το τελευταίο διάστημα σε μία δύσκολη περίοδο για τη διεθνή διύλιση, με επενδύσεις 3 εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια και έτσι τώρα είναι σε θέση να μπορεί να σχεδιάσει στρατηγική για το μέλλον, με νέες τεχνολογίες, ανανεώσιμα βιοκαύσιμα, αλλά και με μεγάλης επενδύσεις στην κλασική δραστηριότητα της διύλισης και στα πετρελαιοειδή.

»Ένας τέτοιος μεγάλος όμιλος έχει υποχρέωση να αποδίδει σε κοινωνία και οικονομία, να προσφέρει συνεχώς στην κοινωνία», ανέφερε η κα Γούτα.

Οι νεαροί επαγγελματίες που απαρτίζουν το Φόρουμ έχουν στις βλέψεις τους να συμβάλουν στην καλύτερη δικτύωση και αξιοποίηση του ελληνικού έμψυχου δυναμικού του τομέα της ενέργειας, κάτι που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερική ανατροπή του φαινομένου του brain drain.

«Οι απελευθερωμένες αγορές της ενέργειας είναι μια σχετικά καινούρια εξέλιξη για όλη την Ευρώπη. Άρα λοιπόν θα δει κανείς ότι στο εξωτερικό θέσεις ευθύνης σε αυτό τον τομέα κατέχονται κυρίως από νέους ανθρώπους. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί νέοι Έλληνες καταρτισμένοι επιστήμονες, Έλληνες επαγγελματίες που κατέχουν ήδη θέσεις ευθύνης στο εξωτερικό. Μέσα λοιπόν από τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού ενεργειακού τομέα, μέσα από την ανάπτυξη των βέλτιστων πρακτικών, μέσα από την επιβράβευση και την υιοθέτηση της αριστείας -και αυτό κάναμε με τα βραβεία, ανταμείψαμε την αριστεία- μπορούμε να δημιουργήσουμε μία άμεση πόρτα επαναπατρισμού για όλους τους άξιους Έλληνες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και μπορούν να πάρουν στις πλάτες τους την ανάπτυξη και να οδηγήσουν την επιστροφή της χώρας όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά και στην πρωτοπορία», είπε στο ΣΚΑΪ ο Αντιπρόεδρος του Greek Energy Forum Άλεξ Λαγάκος.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο