Κλείσιμο

Έως τις 14 Ιουνίου πρέπει να κλείσει η Ελλάδα τα προαπαιτούμενα

Έως τις 14 Ιουνίου οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν προκειμένου στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος και το μετα-Μνημονιακό πλαίσιο, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Η αξιωματούχος διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης του αφορολόγητου, που κανονικά είναι προγραμματισμένο να υλοποιηθεί από τις αρχές του 2020, αλλά συνάμα κατέστησε εκ νέου σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποφευχθούν οι περικοπές στις συντάξεις το 2019.

Από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, δέκα έχουν νομοθετηθεί, πολλά είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ 50 απαιτούν νομοθέτηση. Ανησυχία προκαλούν τα μέτρα που σχετίζονται με εφαρμοστικές πράξεις, όπως η αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών για τον ΕΝΦΙΑ, και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Όσον αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το Μνημόνιο, η πηγή τόνισε πως οι θεσμοί εξετάζουν πώς θα πιστοποιείται η συλλογικότητα της εκπροσώπησης και το πώς το νέο σύστημα δεν θα εγκλωβίζει την οικονομία μόνο σε αυξήσεις.

Εξήγησε ότι πριν το 2009 οι συλλογικές συμβάσεις ωθούσαν προς τα πάνω το κόστος εργασίας, σε αναντιστοιχία με την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, με συνέπεια η δομική ανεργία να είναι άνω του 10% ακόμα και στις καλές εποχές, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι το ύψος του θα κριθεί από την κυβέρνηση, με τον πρώτο γύρος διαπραγμάτευσης να προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Ιανουάριο. Εκτίμησε ότι είναι προφανές ότι θα προκύψουν αυξήσεις, αλλά θα συζητηθεί το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurogroup