Ρέγκλινγκ: Χρειάζεται πολλή δουλειά για την ελληνική οικονομία

«Η μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας πρέπει να συνεχιστεί (…) χρειάζεται πολλή δουλειά για να καταστεί ανθεκτικότερη η ελληνική οικονομία» τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκoύ Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dias.

Όπως αναφέρει, «έχουμε μάθει από όλες τις περιπτώσεις (...). Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, επειδή βρίσκεται στο πρόγραμμα επί οκτώ χρόνια. Είναι πολύ καιρό, πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους. Υπάρχουν όμως λόγοι για αυτό. Ένας από αυτούς είναι ότι το 2015 κινήθηκε προς τη λάθος κατεύθυνση, καταργώντας τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη εφαρμοστεί».

«Υπήρχαν δραματικές στιγμές το καλοκαίρι (του 2015), όταν το Grexit ήταν μια πραγματική πιθανότητα. Έκτοτε σημειώθηκε πρόοδος (...): υπήρχε δημοσιονομικό πλεόνασμα (όχι μόνο πρωτογενές) για τρία χρόνια. Έχουν ξεκινήσει πολλές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν πολλά για να καταστεί η οικονομία ανθεκτικότερη» τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως επισημαίνει «υπάρχουν όμως πολλές αβεβαιότητες: για παράδειγμα, αν χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ή ελάφρυνση του χρέους και μεταγενέστερη εποπτεία».



Η ελάφρυνση του χρέους, διευκρινίζει, θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τις προσεχείς εβδομάδες. Αλλά η πρόοδος είναι ορατή. Η ανάπτυξη επέστρεψε, η δημοσιονομική κατάσταση είναι σωστή, η ανταγωνιστικότητα έχει ανακάμψει. Αλλά όπως είπα, προσθέτει ο επικεφαλής του ESM, η διαδικασία μεταρρύθμισης στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί.
O γερμανός τεχνοκράτης επιμένει πως βραχυπρόθεσμα δεν χρειάζεται μείωση του χρέους, ωστόσο εάν η Ελλάδα διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα για πρόσθετη ελάφρυνσή του τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ το 2012 έγινε σημαντική μείωση του χρέους, ύψους 100 δισ. ευρώ, την οποία υπέστησαν οι ιδιώτες επενδυτές (PSI), ενώ και οι επίσημοι πιστωτές βελτίωσαν σημαντικά τους όρους αποπληρωμής.

«Μιλάμε τώρα για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους και δεν έχουμε τελειώσει αυτή τη διαδικασία. Είμαι βέβαιος ότι εάν η Ελλάδα διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα για την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο» διαβεβαιώνει.
Πηγή: skai.gr