Καταβαραθρώνεται η τουρκική λίρα, νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου

Τεράστιες πιέσεις υφίσταται για μια ακόμα ημέρα η τουρκική λίρα, πέφτοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Λίγο πριν το μεσημέρι η ισοτιμία έπεσε στις 4,92 λίρες ανά δολάριο, ενώ εντείνονται οι φόβοι πως η τουρκική οικονομία υπερθερμαίνεται επικίνδυνα ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου. Την τελευταία ώρα η λίρα έχει ανακάμψει ελαφρώς, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 4,85 λίρες ανά δολάριο.

Η αποδυνάμωση της λίρας συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τουρκικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα χρέη σε ξένα νομίσματα, καθώς σημαίνει ότι πρέπει να διαθέτουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους για να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Η απότομη πτώση του τουρκικού νομίσματος ήλθε στον απόηχο της προειδοποίησης του οίκου αξιολόγησης Fitch ότι το αξιόχρεο της Άγκυρας μπορεί να υποβαθμιστεί εάν υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις στην νομισματική πολιτική μετά τις κάλπες του Ιουνίου, κάτι που έχει ουσιαστικά προαναγγείλει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οίκοι αξιολόγησης έχουν καλέσει την Τουρκία να αυξήσει το ταχύτερο δυνατό τα επιτόκιά της, προειδοποιώντας για «απότομη προσγείωση» της οικονομίας.

Ο κ. Ερντογάν όμως είναι της άποψης πως τα υψηλά επιτόκια είναι «η μητέρα και ο πατέρας όλων των δεινών» και η στάση του φαίνεται πως έχει αναγκάσει την θεωρητικά ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα να ακολουθήσει την γραμμή του.

Τα χαμηλά επιτόκια έχουν ως συνέπεια και την μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος μετρήθηκε στο 10,85% τον Απρίλιο, ευτελίζοντας περαιτέρω την πραγματικά αξία των εισοδημάτων σε λίρα.

Ωστόσο, με τον κ. Ερντογάν να βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, το κυβερνητικό στρατόπεδο προωθεί μια διαφορετική θεωρεία: Ότι οι προειδοποιήσεις για τα επιτόκια είναι μια διεθνής συνωμοσία διάφορων συμφερόντων που θέλουν να γονατίσουν την Τουρκία.

«Μην τους ακούτε», έγραψε ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Star.
Πηγή: skai.gr