Οι τιμές της βενζίνης θα έπρεπε να είναι υψηλότερες λένε οι πρατηριούχοι

Τεχνητά χαμηλές χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Εμπορίας Πετρελαιοειδών τις μέσες τιμές που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη την χωρά, υποστηρίζοντας ότι το κόστος της βενζίνης συμπιέζεται προς τα κάτω λόγω λαθρεμπορίου και παραεμπορίου καυσίμων στην περιοχή της Αττικής.

Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, οι τιμές θα έπρεπε να είναι ακόμα υψηλότερες, καθώς η τιμή του πετρελαίου Brent έχει αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 70%, το ευρώ έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου και ο ΦΠΑ έχει ενισχύσει σημαντικά την επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπέρασε το φράγμα των δύο ευρώ ανά λίτρο στις Κυκλάδες, ενώ στα Δωδεκάνησα και στις Σποράδες έφτασε στα δύο ευρώ.

Σε περισσότερα από 22 νησιά και νομούς της χώρας η βενζίνη πωλείται πάνω από 1,90 ευρώ το λίτρο.

Σε υψηλά επίπεδα είναι η τιμή της αμόλυβδης και στο λεκανοπέδιο Αττικής αφού στα παραδοσιακά φθηνά πρατήρια έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 1,61 ευρώ ανά λίτρο.

Το ντίζελ κίνησης εν τω μεταξύ πλησιάζει την τιμή-ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν το πετρέλαιο Brent κόστιζε 116 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ σήμερα πωλείται έναντι σχεδόν 80 δολαρίων.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Υποφάντης