Κατώτερη του στόχου η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής

Σε ποσό που προσεγγίζει τα 90 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε η συμμετοχή των παλαιών μετόχων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης δικαιωμάτων η οποία ξεκίνησε αρχές Μαϊου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 18 Μαϊου.

Αν και η Τράπεζα με ανακοίνωσή της εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη θωράκιση της κεφαλαιακής της βάσης, το ποσό που συγκεντρώθηκε δεν θεωρείται επαρκές, καθώς ο στόχος ήταν να καλυφθούν 198 εκατομμυρία ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Από τα περίπου 90 εκατομμύρια, τα 70 προήλθαν από πόρους του ΕΦΚΑ ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας Αττικής, ενώ το ταμείο των μηχανικών, το οποίο έχει απωλέσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα τελευταία έτη λόγω συμμετοχής του σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, άσκησε μερικώς τα δικαιώματά του με 11 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό μάλιστα μεταβιβάστηκε στο ΤΜΕΔΕ ύστερα από παρέμβαση του Αλέκου Φλαμπουράρη στην υπουργό εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, σκόπευε να κάνει μερική χρήση των κεφαλαίων της αύξησης για την εξαγορά προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους 100 εκατ. €, να διοχετεύσει 50 εκατ. € για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, 30 εκατ. € για την συμμόρφωση με διεθνή λογιστικά πρότυπα και 20 εκατ. € για επενδύσεις που αφορούν στο ψηφιακό περιβάλλον.

Μετά την αρνητική εξέλιξη με την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε ποσοστό περίπου 45%, η Γενική Συνέλευση Μετόχων της Τράπεζας, που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Μαϊου μετατέθηκε για τις 27 Ιουνίου.

Έως τότε, οι επιτελείς της Τράπεζας Αττικής ευελπιστούν πως θα έχει βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος θα αναλάβει και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία ανέρχονται σε περίπου 730 εκατομμύρια ευρώ.


Πηγή: skai.gr