Παγώνει προσωρινά την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα ο Τραμπ

Την απόφαση να παγώσει προσωρινά την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, έπειτα από την πρόοδο που επιτελέστηκε στη διήμερη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε απειλήσει να επιβάλλει δασμούς ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές, κατηγορώντας το Πεκίνο για παραβίαση των αμερικανικών νόμων πνευματικής ιδιοκτησίας και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Η Κίνα απείλησε από την πλευρά της να επιβάλλει δασμούς σε κάθετι αμερικάνικο: από τη σόγια μέχρι τα αεροπλάνα.

Οι δηλώσεις Μνούτσιν πρόκειται να ανακουφίσουν τους επενδυτές, που παρακολουθούσαν τρομοκρατημένοι το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει προειδοποιήσει ότι ένα παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος θα μπορούσε να υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία επί σειρά ετών.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ο Τραμπ έχει αποφασίσει να αποσύρει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την απειλή για επιβολή δασμών, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Λάρι Κούντλοου δήλωσε: Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο.
Η επιβολή δασμών αποτελεί μέρος κάθε διαπραγμάτευσης σημείωσε ο Κούντλοου, προσθέτοντας ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μία τόσο μεγάλη αλλαγή, χωρίς να χρησιμοποιήσεις κάθε μέσο που διαθέτεις.

Εξάλλου, όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει αυτή η ανακωχή, καθώς ο Τραμπ έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι αλλάζει μετακινείται συχνά στις θέσεις του γύρω από ζητήματα που αφορούν τις εμπορικές συναλλαγές.

Έχει, για παράδειγμα, επανειλημμένως δηλώσει ότι οι συζητήσεις γύρω από μία νέα συμφωνία για ελεύθερη διακίνηση προϊόντων μεταξύ των χωρών της βορείου Αμερικής (NAFTA) πηγαίνουν καλά, μόνο και μόνο για να απειλήσει εκ νέου ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Οι δηλώσεις Μνούτσιν έρχονται μία μέρα μετά την κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι δύο χώρες, σύμφωνα με την οποία η Κίνα προτείνει να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, δεν αναφέρεται το ακριβές ποσό που συμφωνήθηκε από την αύξηση των εισαγωγών που πρότεινε η Κίνα, ενώ δεν σχολιάζονται και οι δηλώσεις Κούντλοου, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι το Πεκίνο συμφώνησε να μειώσει το ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν εμπορικό έλλειμμα ύψους 376 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα πέρυσι. Το έλλειμμα πέφτει στα 337 δισεκατομμύρια δολάρια αν συνυπολογιστούν τα έσοδα από υπηρεσίες.

Η Κίνα από την πλευρά της έχει προτάξει τα δικά της αιτήματα, απαιτώντας να δοθεί ίση μεταχείριση στις κινεζικές επενδύσεις, προειδοποιώντας παράλληλα ότι από τη νέα συμφωνία θα πρέπει να εξαιρεθούν συγκεκριμένες αμερικάνικες επιχειρήσεις.

Γενικά θετικό χαρακτήρισε αυτό τον γύρο συνομιλιών" ο ανώτερος σύμβουλος της Κινεζικής Ένωσης Διεθνούς Εμπορίου στο Πεκίνο, Li Yong, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται τελικά να ακολουθήσουν μία πιο αυστηρή γραμμή στο θέμα της αναθεώρησης των κινεζικών επενδύσεων.

"Οι εντάσεις στο εμπόριο θα μειωθούν σταδιακά, αλλά στο μεταξύ θα μπορούσαν να υπάρξουν τριβές".


Πηγή: ΣΚΑΪ.gr με πληροφορίες από Bloomberg
TAGS: Τραμπ