Νέα βουτιά για την τουρκική λίρα μετά τη δήλωση Ερντογάν για τα επιτόκια

Νέα μεγάλη πτώση υφίσταται η τουρκική λίρα, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Στις αγορές συναλλάγματος το τουρκικό νόμισμα έπεσε ακόμα και στις 4,46 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Έχει χάσει πάνω από το 14% της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με δεδομένα του Reuters.

Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν αποδυνάμωση και των τουρκικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο Λονδίνο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ως «αδιαμφισβήτητος αρχηγός» της κυβέρνησης θα «αναλάβει την ευθύνη» για τα τραπεζικά επιτόκια, τα οποία κανονικά είναι αποκλειστική ευθύνη της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας.

Τόνισε πως θα πρέπει να αναλάβει αυξημένες ευθύνες στην νομισματική πολιτική διότι ως εκλεγμένος ηγέτης θα είναι και υπόλογος στους πολίτες.

Ο κ. Ερντογάν είναι υποστηρικτής
των χαμηλών επιτοκίων, τα οποία επιτρέπουν την ροή φθηνού χρήματος στην οικονομία μέσω του τραπεζικού δανεισμού.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι με την πολιτική χαμηλών επιτοκίων η οικονομία υπερθερμαίνεται, καθώς αναπτύσσεται με ρυθμούς που υπερβαίνουν τις πραγματικές δυνατότητές της, ενώ ο πληθωρισμός κινείται σταθερά πάνω από το 10%.
Πηγή: skai.gr