Τελεσίγραφο εννέα ημερών από Τόμσεν στους Ευρωπαίους για την Ελλάδα

Τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα έως το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, δηλαδή μέσα στις επόμενες εννέα ημέρες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην ενταχθεί πλήρως στο τρέχον πρόγραμμα έστειλε ο Πόουλ Τόμσεν.

«Ο χρόνος εξαντλείται. Εάν υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup του Μαΐου, τότε θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα [μας], που θα συμπίπτει με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM», δήλωσε στο δίκτυο CNBC ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου.

Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο Μνημόνιο προτού οι Ευρωπαίοι δεχτούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, συνεπώς η δήλωση Τόμσεν σημαίνει ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί εντός των επόμενων ημερών.

«Πραγματικά χρειαζόμαστε συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», προσέθεσε. Το πρόγραμμα του Ταμείου, που είναι ξεχωριστό από το ευρωπαϊκό, προβλέπει μικρή δανειακή βοήθεια περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την χώρα μας.

Ο κ. Τόμσεν σημείωσε πάντως πως τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει «αξιόλογη μείωση των διαφορών» ανάμεσα στο Ταμείο και τους εταίρους, όμως απομένουν κάποιες διαφορές σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, οι οποίες επηρεάζουν και τον μηχανισμό του χρέους.

Το Μνημόνιο που έχει συναφθεί με τον ESM εκπνέει στις 20 Αυγούστου, ενώ το πρόγραμμα του ΔΝΤ, που έχει εγκριθεί μόνον επί τις αρχής από το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού, λήγει λίγες ημέρες αργότερα. Πρόγραμμα δεν δύναται να υπάρξει δίχως τουλάχιστον μια αξιολόγηση.

Ένα από τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις για το χρέος αφορά τον υπό κατάρτιση μηχανισμό, ο οποίος θα συνδέει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, το ΔΝΤ θέλει ο μηχανισμός να ενεργοποιείται αυτόματα κάθε χρόνο – ώστε να καμφθούν τυχόν ανησυχίες των αγορών – ενώ αντίθετα η Γερμανία αντιτείνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις.

Αύριο Τετάρτη ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παραδέχτηκε το μεσημέρι ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πράγματι βρίσκεται το ενδεχόμενο επιβολής πολιτικών όρων για το χρέος. Κατέστησε όμως σαφές ότι η Αθήνα μπορεί να αποδεχτεί την μη ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οι εταίροι έχουν διαμηνύσει επανειλημμένα ότι τα δάνεια του οργανισμού δεν είναι απαραίτητα, αλλά θέλουν την πολιτική σφραγίδα του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.


Will be time to activate debt-relief plan for Greece: IMF from CNBC.

Πηγή: skai.gr