Κλείσιμο

Δεν αποκλείει πολιτικές προϋποθέσεις για μηχανισμό χρέους ο Τζανακόπουλος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις στην εφαρμογή του μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους, ο οποίος θα συνδέει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επί τάπητος βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο προτάσεις: Η μια προβλέπει πως ο μηχανισμός θα λειτουργεί αυτόματα, ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, ενώ η δεύτερη θα θέτει πολιτικές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, ο μεγαλύτερος υπέρμαχος του να τεθούν ετήσιοι πολιτικοί όροι για το χρέος είναι η Γερμανία. Αντίθετα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά αυτοματοποίηση του μηχανισμού ώστε να μη προκληθούν ανησυχίες στις αγορές ότι το θέμα του χρέους μπορεί να χτυπά κάθε χρόνο σε πολιτικούς «υφάλους». Στο πλευρό του Ταμείου τάσσεται η Γαλλία.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως ο εν λόγω μηχανισμός, που έχει προταθεί από την Γαλλία, είναι το δεύτερο σκέλος των σχεδίων για ελάφρυνση του χρέους, με το πρώτο σκέλος να προβλέπει επιμήκυνση των ωριμάνσεων ορισμένων δανείων στήριξης κατά 0 έως 15 χρόνια.

Διευκρίνισε πως ο γαλλικός μηχανισμός θα καλύψει το κενό που υπάρχει ανάμεσα στις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, με το Ταμείο να είναι πιο απαισιόδοξο για την πορεία του ΑΠΕ και συνεπώς να ζητά βαθύτερη ελάφρυνση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής για τις διαφωνίες ΔΝΤ - Γερμανίας στο χθεσινό Washington Group και το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει τελικά το Ταμείο στο πρόγραμμα.

«Αν το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα σεβόμενο τις αποφάσεις και χωρις να προβάλει παράλογες απαιτήσεις έχει καλώς», είπε ο κ. Τζαννακόπουλος, αν και επισήμανε ότι η μη συμμέτοχη του Ταμείου δεν αποτελεί καταστροφή ούτε μπορεί να επηρεάσει την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «νεοραγιαδισμό» την λύση της μετα-Μημονικής πιστωτικής γραμμής, αν την οποία έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Ελλάδα, παρά τις προς το αντίθετο παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επισήμανε πως ούτε ο επικεφαλής της ΕΚΤ ούτε άλλος θεσμικός παράγοντας έχουν θέσει τέτοιο θέμα.

Αύριο Τετάρτη αρχίζουν οι εντατικές συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας και η πολιτική επικύρωση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΔΝΤ