Κόπηκε η αναπτυξιακή δυναμική της ευρωζώνης και της Γερμανίας το α’ τρίμηνο

Επιβράδυνση υπέστη η ανάπτυξη της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο, μειώνοντας τις ελπίδες για δεύτερο έτος ισχυρής ανάπτυξης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Το ΑΕΠ των δεκαεννέα χωρών του ευρώ αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, έναντι ανάπτυξης 2,8% που είχε καταγραφεί το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η επιβράδυνση αντανακλά την αποδυνάμωση της ανάπτυξης στην Γερμανία, «ατμομηχανή» της νομισματικής ένωσης, όπου η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση, υποχωρώντας στο μισό σε σχέση με τα τέλη του 2017.

Ανάλογη πτώση διαπιστώθηκε στην Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, έναντι 0,7% που είχε καταγραφεί το τελευταίο τέταρτο του προηγούμενου έτους.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο ώστε να φανεί εάν η μείωση της αναπτυξιακής δυναμικής στην Γερμανία και την ευρωζώνη οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες – όπως η επιδημία γρίπης και ο ιδιαίτερα δύσκολος χειμώνας – ή πηγάζει από βαθύτερα προβλήματα, όπως οι φόβοι για αμερικανικό εμπορικό προστατευτισμό.

Η Eurostat δεν δημοσίευε στοιχεία για την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο.
Πηγή: skai.gr