Απόλυτα αντίθετη η ΚΕΟΣΟΕ σε τυχόν αύξηση του ΕΦΚ στο τσίπουρο

Την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο, ώστε να αποτελέσει αντιστάθμισμα στην κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, εκφράζει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Όπως αναφέρει η Ένωση, τυχόν αύξηση στο τσίπουρο θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταση του φαινομένου της παραοικονομίας, «με μοιραίες επιπτώσεις στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια».

«Η μόνη αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και στα δύο προϊόντα, (κρασί και τσίπουρο) επιβάλλεται να είναι η αυστηρή διαδικασία τήρησης όρων εφαρμοζόμενης ιχνηλασιμότητας από το κράτος» υπογραμμίζει.

Η ΚΕΟΣΟΕ σημειώνει πως πρέπει να ορθολογικοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις διακίνησης και παραγωγής του προϊόντος, ωστόσο αυτό θα γίνει μετά από συνεννόηση της πολιτείας με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση επισημαίνει ότι σε συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς είχε προτείνει τη λήψη μέτρων, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στην παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος.

Μεταξύ άλλων, τονίζει πως είχε προτείνει την «αυστηρή παρακολούθηση των στεμφύλων που αποτελούν την α' ύλη για το τσίπουρο ή η έκδοση διακεκριμένου συνόλου στις αποδείξεις λιανικής πώλησης στα σημεία εστίασης για το κρασί και τα συσκευασμένα ή μη αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης.

Αυτά, αναφέρει, θα έδιναν λύσεις για το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης παραγωγής και διακίνησης των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης τόσο όσον αφορά τους διήμερους παραγωγούς, όσο και τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ