Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για πληρωμή προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα

Πρόστιμα από 100 έως 250 ευρώ καλούνται να καταβάλουν από σήμερα 8 Μαΐου οι ιδιοκτήτες 436.653 οχημάτων τα οποία εμφανίζονται ως ανασφάλιστα, όπως προέκυψε από τη διασταύρωση στοιχείων που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι ιδιοκτήτες, που θα ειδοποιηθούν μέσω email, έχουν προθεσμία δυο μηνών ώστε να ασφαλίσουν τα οχήματα τους και να πληρώσουν το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα στοιχεία τους θα προωθηθούν στην Τροχαία για αφαίρεση πινακίδων.

Το ύψος του προστίμου θα εξαρτάται από τον κυβισμό του οχήματος. Για δίκυκλα έως 250 cc προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ για μοτοσυκλέτες 251 cc και άνω η ποινή διαμορφώνεται στα 150 ευρώ.

Για αυτοκίνητα έως 1.000 cc το πρόστιμο ορίζεται στα 200 ευρώ, και αυξάνεται στα 250 ευρώ για τα οχήματα πάνω από αυτό το όριο.

Σε περίπτωση που ο εκάστοτε πολίτης πιστεύει πως το όχημά του ήταν ασφαλισμένο, η ΑΑΔΕ τον προτρέπει να απευθυνθεί στην ασφαλιστική εταιρεία που τον καλύπτει ώστε αυτή να πράξει τα απαιτούμενα.

Εάν το ανασφάλιστο όχημα δεν ανήκει στον πολίτη που λαμβάνει την ειδοποίηση, είχε διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία όταν έγινε η διασταύρωση τότε ο εκάστοτε φορολογούμενος πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια Εφορία προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.).

Εάν κάποιος λάβει ειδοποίηση για όχημα που δεν του ανήκει ή υπάρχει λάθος στην άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθεί στην περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.
Πηγή: skai.gr