Κλείσιμο

Ρέγκλινγκ: Το πρώτο εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε 86 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Βολές και προειδοποιήσεις έστειλε στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Μιλώντας στο Άαχεν, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Βαρουφάκη, στοίχησε στην Ελλάδα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος.

«Η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 προχωρούσε με τον τότε υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη στη λάθος κατεύθυνση: σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανακλήθηκαν και κατεβλήθη προσπάθεια να σταματήσει το συμφωνηθέν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, έπεσε η ελληνική οικονομία και πάλι σε ύφεση. Το "Grexit" ξαφνικά έγινε ρεαλιστικό σενάριο. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι αυτός ο λάθος δρόμος κόστισε στην Ελλάδα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όμως, η κυβέρνηση επέστρεψε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.

Όσον αφορά την προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο, ο κ. Ρέγκλινγκ, είπε πως εάν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει όλες τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αποφασιστικά, θα μπορεί να βγει επιτυχώς από το Μνημόνιο τον Αύγουστο.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της, αρκεί οι χρόνοι ωρίμανσης της κεφαλαίων στήριξης να επιμηκυνθούν αρκετά και οι υποχρεώσεις να μην υπερβαίνουν το όριο του 15-20% σε σχέση με την οικονομική επίδοση της χώρας.

«Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα εφαρμόσει όλες τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αποφασιστικά, μπορεί η Ελλάδα να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα του ΕSM τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της, αρκεί οι χρόνοι ωρίμανσης να επιμηκυνθούν αρκετά και οι υποχρεώσεις να μην υπερβαίνουν το όριο του 15-20% σε σχέση με την οικονομική επίδοση της χώρας.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ακόμη ότι τα επιτόκια του ESM βρίσκονται καθαρά κάτω από το επίπεδο που οι χώρες θα έπρεπε να πληρώνουν στις αγορές και για αυτό εξοικονομούν πολλά χρήματα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, «εκτιμούμε ότι τα δάνεια του ESM οδηγούν κάθε χρόνο σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε, και υπογράμμισε ότι αυτό συμβαίνει χωρίς να κοστίζει τίποτα στον ευρωπαίο φορολογούμενο.

«Αυτές οι εξοικονομήσεις είναι μια έκφραση της αλληλεγγύης την οποία δείχνουν τα κράτη-μέλη του ευρώ μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε «μεγάλες προσπάθειες» που καταβάλλει η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους αυστηρούς μεταρρυθμιστικούς όρους.

Ο επικεφαλής του ESM χαιρέτισε εξάλλου την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup, «διότι ο στόχος όλων των προγραμμάτων προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν να επιτύχουμε μια νέα βάση για μια καλή, υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα -- αυτό είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά είναι και προς το συμφέρον του ESM, διότι είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας».

Όπως είπε, ο ΕΜΣ έχει εκταμιεύσει 187 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που ισοδυναμούν με περίπου το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και πάνω από το 50% των δημοσίων χρεών της χώρας.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ