Aποστόλου: Μειώσεις στις ενισχύσεις λόγω Brexit προτείνει η Κομισιόν

Την επικείμενη μείωση των άμεσων ενισχύσεων για τους έλληνες παραγωγούς με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν παραδέχθηκε τη Δευτέρα ο Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος και για χειρότερες περικοπές.

«Η ΚΑΠ θα σηκώσει ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος του φορτίου λόγω του Brexit, αλλά και λόγω των νέων προτεραιοτήτων (Άμυνα, Μεταναστευτικό, Φύλαξη συνόρων κλπ) που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, αποσαφήνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οι μειώσεις αυτές δεν θα είναι μεγαλύτερες από 3,9% για τις άμεσες ενισχύσεις των ελλήνων γεωργών και 5% για την ΚΑΠ συνολικά, ενώ έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εκτιμήσεις που ανεβάζουν σημαντικά αυτά τα ποσοστά, ιδιαίτερα για τον 2ο Πυλώνα, αν δεν καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών, αυξάνοντας τα όρια της εθνικής συγχρηματοδότησης.

«Το ποσοστό του προϋπολογισμού της ΕΕ για την γεωργία μειώνεται σε σχέση με το υφιστάμενο, αν και συνολικά ο προϋπολογισμός αυξάνει» εξήγησε ο κ. Αποστόλου.

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να λησμονούμε ότι υπάρχουν μια σειρά κρατών-μελών που πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις του προϋπολογισμού συνολικά, αλλά και στο τμήμα που αφορά στη ΚΑΠ».

«Από πλευράς μας, ως κυβέρνηση, θα δώσουμε την μάχη, και για τον σκοπό αυτό θα ενημερώσω άμεσα τον πρωθυπουργό για τις απόψεις μας, ώστε οι απώλειες αυτές να καταστούν όσο το δυνατό μικρότερες για τον κόσμο της γεωργίας και αν είναι δυνατό να εξαλειφθούν» διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα στις συζητήσεις για την ΚΑΠ, δουλέψαμε συστηματικά για να πείσουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες ότι, η ενίσχυση με βάση την έκταση δεν αποτελεί την συνολική και την πιο αντικειμενική εικόνα για την κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των γεωργών της ΕΕ».

«Νομίζω λοιπόν, ότι καταφέραμε να πείσουμε ότι αν η εξωτερική σύγκλιση, όπως λέγεται, πραγματοποιηθεί σε βάρος μερικών μόνο χωρών και με βάση την απόσταση που χωρίζει τις άμεσες ενισχύσεις τους από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ σημαντικές για τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις της χώρας μας και όχι μόνο της χώρας μας» τόνισε.

Αυτό το σκεπτικό νομίζω, σημείωσε, αποτυπώθηκε στις προτάσεις της Ε. Επιτροπής, κατανέμοντας το βάρος της μερικής εξωτερικής σύγκλισης αναλογικά σε πολλά κράτη- μέλη.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε ότι «επιφυλασσόμαστε βεβαίως των συζητήσεων στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε. Θα δώσουμε την μάχη ευρωπαϊκά ώστε οι απώλειες για τον αγροδιατροφικό τομέα να είναι μικρότερες από τις προτεινόμενες, και αυτό διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο τομέας αυτός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το ισχυρό χαρτί για την παραγωγική μας ανασυγκρότηση».

Πηγή: skai.gr