Ανοικτή αντιπαράθεση Folli Follie με διεθνές fund και ζημιές εκατομμυρίων

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Quintessential Capital Management, μέλος του Forbes Finance Council και της Folli Follie. Συκοφαντική και ψευδή χαρακτηρίζει την έκθεση του fund, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση της Folli Follie, η εταιρεία η οποία ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά της και αυτά των μετόχων της.

Πάντως το fund, προαναγγέλλει μέσω twitter ότι θα συνεχίσει την έρευνα και με αναρτήσεις του υποστηρίζει ότι επισκέφτηκε κατάστημα της Folli Follie σε εμπορικό κέντρο στην Νέα Υόρκη, χωρίς να καταφέρει να εντοπίσει ούτε έναν πελάτη.

«Ο αριθμός των πελατών που εντοπίσαμε να βγαίνουν με τσάντες για ψώνια στην μια ώρα και πάνω που είμαστε εδώ: ΜΗΔΕΝ. Αυτό είναι το ΜΟΝΟ μαγαζί της FF στην ηπειρωτική ΗΠΑ που καταφέραμε να εντοπίσουμε» γράφει στο Twitter η QCM.



Η QCM καλεί μάλιστα όσους μπορούν να εντοπίσουν δεύτερο κατάστημα της Folli Follie στις ΗΠΑ να αναρτήσουν εικόνες στο Twiiter.



Η ανακοίνωση της Folli Follie

Σε ανακοίνωσή της η Folli Follie την Παρασκευή (4/5) επισημαίνει, "το σημερινό δημοσίευμα της Quintessential Capital Management είναι ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της. Η εταιρεία επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό με αναλυτικά στοιχεία διάψευσης των κατ’ ιδίαν ψευδών πληροφοριών και στοιχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα".
Η Folli Follie προσθέτει, επίσης, ότι "έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού".

Η έκθεση της Quintessential Capital Management

Προηγούμενως το fund Quintessential Capital Management σε έκθεσή του "επιτίθεται" κατά της Folli Follie, επισημαίνοντας ότι έχει "σορτάρει" τη μετοχή καθώς ανησυχεί ότι ο όμιλος θα μπορούσε να οδεύει προς σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ χαρακτηρίζει τη μετοχή υπερβολικά υπερτιμημένη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το fund, "η εικόνα που λάβαμε από την εξέταση των οικονομικών καταστάσεων και επίσημων ανακοινώσεων της Folli Follie κατά τη διάρκεια του έτους είναι η εικόνα μιας ταχέως αναπτυσσόμενης πολυεθνικής εταιρείας μόδας, με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στη βασική της αγορά, την Ασία. Δυστυχώς, κατόπιν μιας εκτεταμένης και επιμελούς έρευνας, είναι αδύνατον να συμβιβάσουμε την εικόνα αυτή με τα επιτόπια ευρήματά μας, που παραπέμπουν σε μια μη κερδοφόρα εταιρεία που αντιμετωπίζει δυσκολίες, με σημαντικά μικρότερα και ταχύτατα μειούμενα έσοδα, μέγεθος δικτύου και ταμειακά υπόλοιπα. Ο πυρήνας του ζητήματος φαίνεται να επικεντρώνεται στις ασιατικές και συγκεκριμένα τις κινεζικές, θυγατρικές της Folli Follie".

Το Fund προσθέτει, μάλιστα, ότι τα συμπεράσματά του τεκμηριώνονται από τα ακόλουθα σημεία:

1. Το δίκτυο των σημείων πώλησης φαίνεται σημαντικά μικρότερο του αναμενόμενου: Διενεργήσαμε εκτεταμένο due diligence και ελέγξαμε κάθε σημείο πώλησης, συχνά με πολλαπλούς τρόπους: σε αντίθεση με τα 630 σημεία πώλησης που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του 2016 για το brand Folli Follie, βρήκαμε στοιχεία μόνο για 289 σημεία πώλησης σε λειτουργία. Η πλειονότητα των υπολοίπων φαίνεται να έχει σταματήσει να λειτουργεί.
2. Επιτόπιοι έλεγχοι: επισκεφθήκαμε προσωπικά αρκετά σημεία πώλησης Folli Follie σε στρατηγικές τοποθεσίες (π.χ. στην πόλη της Νέας Υόρκης και στο Τόκιο της Ιαπωνίας) και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως πολλά κρίσιμης σημασίας περιουσιακά στοιχεία που η εταιρεία εξακολουθεί να εμφανίζει στην ιστοσελίδα της (π.χ. τα καταστήματα FF Soho ή το FF Madison Avenue), είναι πράγματι κλειστά. Παρατηρήσαμε επίσης πως ένας αριθμός σημείων πώλησης, και σε τοποθεσίες-κλειδιά, φαίνεται πως είναι αμελητέου μεγέθους (συχνά απλώς ένα μικρό παράθυρο) και στην διαδικασία της εκκαθάρισης.
3. Ψηφιακή παρουσία: διενεργήσαμε έλεγχο της παρουσίας της Folli Follie online, ελέγχοντας την κίνηση της ιστοσελίδας και την δημοφιλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκρίνοντάς τα με αυτά των ανταγωνιστών της Folli Follie. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως η ψηφιακή παρουσία της Folli Follie, ιδιαίτερα στην Ασία, μπορεί να είναι ενδεικτική μιας πολύ μικρότερης εταιρείας.
4. Οικονομική ανάλυση: τα επίσημα στοιχεία της Folli Follie δείχνουν αυξανόμενα έσοδα και κέρδη, όμως σταθερά αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις ασιατικές θυγατρικές. Το ύψος των απαιτήσεων και αποθεμάτων των ασιατικών θυγατρικών της Folli Follie φαίνεται ξεκάθαρα δυσανάλογο συγκριτικά με τις αντίστοιχες εταιρείες.
5. Κινεζικές θυγατρικές: η Folli Follie υποστηρίζει πως έσοδα 1 δισ. δολαρίων προέρχονται από την Ασία, από τα οποία η Κίνα υποτίθεται πως έχει τη μερίδα του λέοντος (το 70% του ασιατικού δικτύου θα βρίσκονταν εκεί). Παραδόξως διαπιστώσαμε πως μόνο δύο θυγατρικές στην ηπειρωτική Κίνα, οι Fu Li Fu Lei και Binlianyun, παράγουν έσοδα μόλις 40 εκατ. δολαρίων και μαζί διαθέτουν σε μόλις 50 σημεία πώλησης.
6. Ανησυχίες για τους ελεγκτές: έχοντας ελέγξει τους λογαριασμούς αρκετών ετών μέσω της Baker Tilly, η Folli Follie πρόσφατα προσέλαβε την Ecovis, μια σχετικά άγνωστη εταιρεία. Επιπλέον, οι ελεγκτές της οντότητας που ενοποιεί της πωλήσεις της Folli Follie στην Ασία, που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. δολάρια, φαίνεται πως είναι μια σκοτεινή εταιρεία με προσωπικό μόλις δυο ατόμων. Σύμφωνα με ανώτατους Κινέζους ελεγκτές από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες, η εταιρεία αυτή μπορεί να μην είναι επαρκής για να πραγματοποιήσει ελέγχους τέτοιου μεγέθους (πωλήσεις 1 δισ. δολαρίων, εκατοντάδες σημεία πώλησης σε πολλές χώρες).


Ζημιές στο Χρηματιστήριο

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης, επέφερε και χρηματιστηριακές απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον ελληνικού Ομίλου καθώς οι λογιστικές απώλειες εκτιμώνται στα 108 εκατ. ευρώ.
Η κινεζική Fosun, η οποία κατέχει το 13,89% είδε την αξία του χαρτοφυλακίου της να υποχωρεί κατά 42,8 εκατ. ευρώ.

Η Fidelity, στον έλεγχο της οποίας βρίσκεται το 9,5% των μετοχών, κατέγραψε απώλειες 29,3 εκατ. ευρώ.Τα υπόλοιπα 128 εκατ. ευρώ  της χθεσινής ζημιάς «φορτώθηκαν» στους 7.983 μετόχους μειοψηφίας που έχει ο όμιλος των Folli Follie.

Ανησυχία επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες καθώς αυτό που τους απασχολεί περισσότερο είναι η δανειακή έκθεση του ομίλου και κυρίως το ομολογιακό των 250 εκατ. ευρώ που λήγει στις 3 Ιουλίου 2019.

Οι παραπάνω εξελίξεις πάντως αναμένεται να θέσουν εκτός MSCI την μετοχή της Folli Follie, η οποία ήταν υποψήφια προς αποχώρηση καθώς η αποτίμηση της είχε αποχωρήσει κάτω από τα 1,3 δις. Ευρώ.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο CEO της Folli Follie κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στην οποία αναλυτικά αναφέρει: 

"Με μεγάλη αγανάκτηση και θυμό αναφέρομαι στα γεγονότα που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ως αποτέλεσμα της άδικης επίθεσης που δέχεται το brand FOLLI FOLLIE και κατ' επέκταση ο Όμιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημία στον όμιλο και στους μετόχους του, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη. Με την παρούσα δήλωσή μου, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους μετόχους, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζομένους του Ομίλου μας, ότι θα λάβω αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας και της εμπιστοσύνης προς την εταιρεία που μετρά 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας. Το όραμα μας για τον Όμιλο FF Group θα παραμείνει δυνατό και δεν θα επιτρέψω να κλονιστεί περαιτέρω με τις κερδοσκοπικές προθέσεις μιας ομάδας που έχει ως φιλοσοφία να σορτάρει μετοχές και να επιχειρεί να καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής πολλών χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται, στηρίζουν και εμπιστεύονται τον Όμιλό μας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύομαι 1) να ενημερωθούν πλήρως εντός της αυριανής ημέρας σε ήδη προγραμματισμένη συνάντηση οι εποπτικές αρχές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να τεθούν υπόψη τους όλα τα στοιχεία που διαψεύδουν το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης, καθώς και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί 2) να ακολουθήσει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και να τεθεί στην διάθεση όλων αναλυτική λίστα των σημείων πώλησης (POS) του brand Folli Follie, από την οποία προκύπτει πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί που έγιναν σημαία στην επίμαχη έκθεση της Παρασκευής και 3) από αύριο το πρωί να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει".



Πηγή: skai.gr