Κλείσιμο

Ρέγκλινγκ: Θετικό το αναπτυξιακό σχέδιο, κάποτε πρέπει να αποπληρώσουν

Κατά την τοποθέτηση του μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Eurogroup της Σόφιας ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως έγινε αποδεκτή με θετική πρόθεση η παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου Τσακαλώτου καθώς όπως σημείωσε: «στόχος από την αρχή των προγραμμάτων του ESM προς της Ελλάδα είναι η επιστροφή της ανάπτυξης στην χώρα ώστε κάποια στιγμή να αποπληρωθούν τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στη χώρα».

Αναλυτικά ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε: «Θα ήθελα να καλωσορίσω τις ελληνικές προτάσεις για ανάπτυξη καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο στόχος όλων των προγραμμάτων ενίσχυσης των τελευταίων 8 ετών είχαν έναν ξεκάθαρο σκοπό: να δημιουργηθεί η βάση για καλή, υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αυτή η αλλαγή είναι προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και προς το όφελος του ESM. Ο ESM είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας. Έχουμε δώσει μέχρι σήμερα 187 δις ευρώ κάτι το οποίο ισοδυναμεί περίπου με το 100% του Ελληνικού ΑΕΠ. Άρα είναι και προς το δικό μας όφελος να περάσει η Ελλάδα και πάλι στον δρόμο της καλής ανάπτυξης, καθώς αυτό θα διασφαλίσει και την αποπληρωμή μία ημέρα των υποχρεώσεών της σε εμάς. Είμαστε πολύ υπομονετικοί στο ζήτημα των πληρωμών, αλλά θέλουμε να αποπληρωθούν οι οφειλές της χώρας μία ημέρα. Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν χορηγηθεί με πολύ προνομιακούς όρους αλλά πρέπει να αποπληρωθούν.

Είναι λοιπόν καλό να έχουμε μία στρατηγική ανάπτυξης, η οποία δείχνει και την ιδιοκτησία του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές. Οι επόμενες δύο εβδομάδες και οι δύο επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι έντονοι. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την επόμενη αξιολόγηση, να ετοιμάσουμε τις προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και σε αυτό το πλαίσιο επίσης, αν προετοιμάσουμε τις διεργασίες για την περίοδο μετά από το πρόγραμμα. Ο ESM σχεδιάζει να προχωρήσει σε μία τελική εκταμίευση με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, πόσο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του δημοσιονομικού μαξιλαριού το οποίο είναι σημαντικό δεδομένης της ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Αυτό πράξαμε ως ESM και με τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από αντίστοιχα προγράμματα και αυτό προετοιμαζόμαστε να κάνουμε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως η τελευταία εκταμίευση ήταν της τάξης των 5,7 δις στο τέλος Μαρτίου και αυτή ήταν μέρος ενός συνολικού πόσου 6,7 δις, οπότε υπάρχει ένα υπόλοιπο 1 δις. Η εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού συνδέεται με την πρόοδο των αποπληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου προς τρίτους αλλά και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αναμένουμε να σημειωθεί αρκετή πρόοδος σε αυτούς τους τομείς και ελπίζουμε η εκταμίευση του συγκριμένου ποσού να λάβει χώρα στα πρώτο μισό του Ιουνίου».
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης
TAGS: Ελλάδα