Μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, μείωση χρέους στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup

Το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή πρόκειται να παρουσιάσει στους ομολόγους του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο του σημερινού άτυπου Eurogroup, οι εργασίες του οποίου άρχισαν στις 9.00 το πρωί στη Σόφια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα ενημερώσουν από την πλευρά τους, τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο στην δ' αξιολόγηση και για την πορεία προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Επίσης, επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο μηχανισμός της ρήτρας ανάπτυξης, ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και το πλαίσιο εποπτείας μετά το Πρόγραμμα.

Λόγω της άτυπης μορφής του, το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις, ωστόσο θα γίνει «εφ' όλης της ύλης» συζήτηση για την προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, την 20ή Αυγούστου.

Η απάντηση στο πώς η Ελλάδα θα τερματίσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, συνδέεται με το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους που θέλει, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Ο Μ. Σεντένο, προσερχόμενος ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας.

Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε πριν τη συνεδρίαση ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό για το ελληνικό ζήτημα, γιατί θα προετοιμάσει το έδαφος για τις συνολικές αποφάσεις που «ιδανικά» θα πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Oι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το «σχεδιασμό» της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται.

Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα τον Ιούνιο, εμφανίστηκε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Ακόμα περιμένουμε κάποιες αποφάσεις και κάποιες περισσότερες ενέργειες από την Ελλάδα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα βρούμε μια συμφωνία…τον Ιούνιο», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο Λεμέρ δήλωσε: «Αυτό το πλαίσιο (για την ελάφρυνση χρέους) πρέπει να είναι σαφές, ολοκληρωμένο και αξιόπιστο για τις αγορές. Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να βρούμε μια συμφωνία σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες».

















Πηγή: skai.gr
TAGS: ESM Eurogroup