Στήριξη Ντράγκι σε Στουρνάρα με αιχμές για τυχόν κυβερνητικές παρεμβάσεις

Μήνυμα στήριξης στον Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, καθιστώντας σαφές πως οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται από τη Δικαιοσύνη, κι ότι η ανεξαρτησία του έκαστου κεντρικού τραπεζίτη είναι αδιαπραγμάτευτη και προστατεύεται.

Σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, ο κ. Ντράγκι σημειώνει πως ο κ. Στουρνάρας μπορεί να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του μόνον εφόσον κριθεί ένοχος για κάποιο «σοβαρό αδίκημα» από δικαστήριο, ουσιαστικά καθιστώντας σαφές πως η Φρανκφούρτη δεν θα δεχτεί πολιτικές κρίσεις.

Νωρίτερα μπήκε και επίσημα τέλος στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Novartis, πριν καν συμπληρωθούν δύο μήνες εργασιών, καθώς η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έκρινε πως η Βουλή είναι αναρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ορθή συμπεριφορά όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι μεν «ζωτικής σημασίας» για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Υπενθύμισε όμως ότι το τεκμήριο της αθωότητας καλύπτει, ως πανανθρώπινο θεμελιώδες δικαίωμα, όλα τα μέλη της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι σημειώνει με νόημα πως τυχόν παράνομη απαλλαγή οποιουδήποτε κεντρικού τραπεζίτη από τα καθήκοντά του θα υποχρέωνε την ΕΚΤ να παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικαλούμενη παράβαση της συνθήκης της ΕΕ.

Υπογραμμίζει πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες κατοχυρώνουν πλήρως την ανεξαρτησία των εθνικών κεντρικών τραπεζών, προσθέτοντας πως η εν λόγω διάκριση εξουσιών αποτελεί «βασική αρχή που διέπει τη λειτουργία του Ευρωσυστήματος».

Ο ευρωτραπεζίτης συμπληρώνει αιχμηρά
πως η ΕΚΤ «παρακολουθεί στενά τυχόν ενδείξεις» άσκησης πίεσης στους κεντρικούς τραπεζίτες.

Υπογραμμίζει, δε, πως η Ευρωτράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που την αποτελούν ούτε ζητούν ούτε δέχονται υποδείξεις από οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr