Χωρίς κοινωνική πολιτική δεν βαθαίνει η ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Τσακαλώτος

Προειδοποίηση προς τους εταίρους πως εάν δεν αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές πληγές που έχει προκαλέσει η κρίση η εμβάθυνση της ευρωζώνης δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε άρθρο του για σεμινάριο, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει πως ακόμα κι εάν η νομισματική ένωση πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, οφείλει να ενσκήψει στα προβλήματα της αγοράς εργασίας – όπως οι κακές θέσεις και οι θέσεις που δεν προσφέρουν προοπτική – στα υψηλά επίπεδα ανισότητας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Τονίζει πως αυτά ακριβώς τα ζητήματα «υποκινούν εθνικιστικές και φυγόκεντρες δυνάμεις» και προειδοποιεί πως «εάν δεν ασχοληθούμε με το κοινωνικό ζήτημα, η εμβάθυνση της ΟΝΕ απλώς δεν θα λειτουργήσει».

Ο κ. ΥΠΟΙΚ πάντως δεν υποβαθμίζει τη σημασία που έχουν εργαλεία οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, εργαλεία που θα πρέπει να τελειοποιήσει η ευρωζώνη ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει τη στήριξή του για ορισμένες από τις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, όπως τραπεζική ένωση και έναν προϋπολογισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα μπορεί να λειτουργεί σταθεροποιητικά και εξισορροπητικά.

Ως συνέπεια αυτών των κενών, ο καταμερισμός του οφέλους από τις ευρωπαϊκές πολιτικές δεν είναι πάντα ισομερής ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αναφέρει.

«Η προφανής απάντηση είναι ότι δεν διαθέτουμε αρκετά εργαλεία άσκησης οικονομικής πολιτικής για να ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Τα δημοσιονομικά εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και μια πιο επεκτατική πολιτική σε εκείνα τα κράτη μέλη που διαθέτουν περισσότερο χώρο για μια τέτοια πολιτική, θα βοηθούσαν πολύ στην επίτευξη του σωστού μίγματος οικονομικής πολιτικής», σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ.
Πηγή: skai.gr