Αμετάβλητα διατήρησε η ΕΚΤ τα επιτόκια και την ποσοτική χαλάρωση

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα τρία βασικά επιτόκιά της και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Φρανκφούρτη.

Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωτράπεζα δεν στέλνει κανένα σινιάλο για τροποποίηση της ήδη υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις πως η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιβραδύνεται.

Το βασικό επιτόκιο παρέμεινε στο 0%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων – που λειτουργεί ως φόρος στα χρήματα που «σταθμεύουν» οι εμπορικές τράπεζες κάθε βράδυ στην ΕΚΤ – παρέμεινε στο -0,4%.

Όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση
, το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε πως οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, και περαιτέρω εάν κριθεί απαραίτητο, με μηνιαίο ρυθμό αγορών 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει σαφώς μετά την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης, που σημαίνει πως τα επιτόκια θα μείνουν στα ιστορικά χαμηλά που είναι σήμερα τουλάχιστον έως τα μέσα του επόμενου έτους.

Στις 15:30 αρχίζει η συνέντευξη Τύπου του προέδρου Μάριο Ντράγκι.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΚΤ