Η υπεραπόδοση των φόρων γιγαντώνει το πρωτογενές πλεόνασμα το α’ τρίμηνο

Με υπεραπόδοση στις εισπράξεις άμεσων και έμμεσων φόρων που βαραίνουν τα νοικοκυριά επετεύχθησαν το πρώτο τρίμηνο του έτους οι δημοσιονομικοί στόχοι, παρά τις εκκλήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μετάβαση σε πιο φιλο-αναπτυξιακό μείγμα πολιτικής.

Όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η Αθήνα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,37 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπερδιπλάσιο του στόχου. Tα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υπερέβησαν τα 12,1 δισεκ. ευρώ, ήτοι 8,3% καλύτερα από τον στόχο.

Κύριος παράγοντας πίσω από την επίτευξη των στόχων ήταν η μεγάλη εισροή φορολογικών εσόδων, με έξι κατηγορίες φόρων να αποφέρουν περισσότερα χρήματα από ό,τι προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Οι εισπράξεις από φόρους στην περιουσία ξεπέρασαν τους στόχους κατά 75 εκατομμύρια ευρώ (18%), ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων απέφερε στα δημόσια ταμεία 38 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι είχε προϋπολογιστεί (2,3%).

Σημαντικά έσοδα έφερε και η εξόφληση φορολογικών χρεών από προηγούμενα έτη, με τους άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών που εισπράχτηκαν να ανέρχονται στα 189 εκατομμύρια ευρώ, σαφώς πάνω από τους αντίστοιχους στόχους.

Αντίθετα, αστοχίες στα φορολογικά έσοδα καταγράφηκαν στον ΦΠΑ και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα και στα καπνικά.

Τα νέα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έρχονται λίγες ημέρες αφότου το ΔΝΤ, δια στόματος Πόουλ Τόμσεν, κάλεσε την Αθήνα να αναθεωρήσει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί, επισημαίνοντας πως η υπερφορολόγηση μικρής βάσης δεν είναι βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο αναθεώρησε προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις του για την φετινή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ αντίθετα αναβάθμισε τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα – αλλαγές που αντανακλούν τον φόβο πως η προσαρμογή γίνεται με τρόπο που αποδυναμώνει την ανάκαμψη.
Πηγή: skai.gr