Κλείσιμο

Απόσυρση των προτάσεών της για τα κόκκινα δάνεια εξετάζει η ΕΚΤ

Την απόσυρση των σχεδιαζόμενων κανόνων που θα υποχρέωναν τις τράπεζες της ευρωζώνης να έχουν περισσότερα εχέγγυα για να καλύψουν τα «κόκκινα» δάνεια που τις βαραίνουν εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, λόγω των πολιτικών αντιδράσεων που έχουν προκύψει.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές είχαν παρουσιασθεί ως βασικός πυλώνας του σχεδίου της ΕΚΤ για τη μείωση των κόκκινων δανείων ύψους 759 δισεκατομμύρια ευρώ που επιβαρύνουν τις τράπεζες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Η Ευρωτράπεζα εξετάζει πλέον εάν περαιτέρω πολιτικές σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια είναι απαραίτητες «ανάλογα με την πρόοδο που έχει γίνει σε κάθε τράπεζα», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του θεσμού.

Διευκρίνισε πως έως τώρα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Πηγές της ΕΚΤ δήλωσαν στο Reuters ότι αν εγκαταλειφθούν οι προτεινόμενοι κανόνες, οι εποπτικές Αρχές θα συνεχίσουν την άσκηση πίεσης σε προβληματικές τράπεζες, χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες αρμοδιοτήτων τους.

Το Συμβούλιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, που είναι ο ανεξάρτητος βραχίονας εποπτείας των τραπεζών, θα συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση τον επόμενο μήνα, με την τελική απόφαση να αναμένεται τον Ιούνιο, δήλωσε μια από τις πηγές του πρακτορείου.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΚΤ