Διπλό μήνυμα Λαγκάρντ προς Ελλάδα & εταίρους μετά το ραντεβού με Τσακαλώτο

Διπλό έμμεσο μήνυμα προς Ελλάδα και Ευρωπαίους για την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης των συζητήσεων σχετικά με το χρέος, αλλά και για επιτάχυνση των Μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε σύντομη δήλωσή της, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωσε πως είχε «παραγωγική» συνάντηση με την ελληνική αποστολή, κατά την οποία συζητήθηκε η «σημασία» του να «ολοκληρωθούν νωρίς οι συζητήσεις για το χρέος» και του να επιταχυνθεί η υλοποίηση των πολιτικών που προβλέπει το πρόγραμμα.

Η συνάντηση ήλθε υπό τη σκιά της άρνησης του ΔΝΤ να αποκλείσει επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου για τις αρχές του 2019 αλλά και των έως τώρα άκαρπων συζητήσεων με τους εταίρους για ελάφρυνση του χρέους. 

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως χρέος και μεταρρυθμίσεις είναι δύο κρίσιμα ζητήματα για την τόνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας αλλά και προκειμένου να ενεργοποιηθεί η χρηματοδοτική βοήθεια του Ταμείου.

Ευρωπαϊκές δυσκολίες για χρέος, φόβος για αφορολόγητο στην Αθήνα

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρέχον πρόγραμμα εάν δεν διασφαλιστεί η μεσομακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, με τους Ευρωπαίους πάντως, και ειδικά τη νέα γερμανική κυβέρνηση, να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Το χάσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση του Washington Group την Παρασκευή, όπου έλαβαν μέρος οι θεσμοί και αντιπροσωπείες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομικών της ευρωζώνης.

Η απόκλιση στο θέμα του χρέους σημαίνει πως το ΔΝΤ συμμετέχει έως τώρα αμιγώς ως επόπτης στο Μνημόνιο, έχοντας εγκρίνει μόνον επί της αρχής δανειακή βοήθεια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Μνημόνιο εκπνέει στα τέλη Αυγούστου, με τον Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του οργανισμού, να προειδοποιεί την Παρασκευή πως τα χρονικά περιθώρια για πλήρη ενεργοποίηση της βοήθειας του Ταμείου στενεύουν.

Στο μέτωπο των πολιτικών, το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019, έναν χρόνο νωρίτερα από ότι προβλέπεται κανονικά, γεγονός που έχει θορυβήσει την Αθήνα. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως τον Ιούνιο.

Στις προχθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Τόμσεν κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε αναθεώρηση του μείγματος πολιτικής που ακολουθεί. Σημείωσε με νόημα πως το πρόβλημα δεν είναι η ικανότητα της Αθήνας να πετυχαίνει δημοσιονομικούς στόχους, η οποία πλέον δεν αμφισβητείται, αλλά ότι η υπεραπόδοση βασίζεται στην υπερφορολόγηση λίγων και στις βαθιές περικοπές δαπανών.

Στις αρχές της εβδομάδας το Ταμείο αναθεώρησε προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις του για την φετινή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ αντίθετα αναβάθμισε τις προβλέψεις του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα – αλλαγές που αντανακλούν τον φόβο του οργανισμού πως η προσαρμογή γίνεται με τρόπο που αποδυναμώνει την ανάκαμψη.

Η ίδια η κ. Λαγκάρντ διαμήνυσε την Πέμπτη πως το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε τις βαθιές περικοπές δημόσιων δαπανών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, ουσιαστικά πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στην Αθήνα και στους Ευρωπαίους.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΔΝΤ