Στο επίκεντρο του Washington Group το μετα-Μνημονιακό μέλλον της Ελλάδας

Κρίσιμες συναντήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, το ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τον μετα-Μνημονιακό ρόλο που θα έχει το Ταμείο στη χώρα μας θα λάβουν χώρα αυτό το διήμερο στην Ουάσιγκτον.

Την Παρασκευή αναμένεται αν συνεδριάσει, με αντικείμενο το ελληνικό χρέος, το Washington Group, με τη συμμετοχή των θεσμών και των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Στη σύσκεψη δεν αναμένεται να λάβει μέρος η ελληνική αντιπροσωπεία, αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει προηγουμένως συναντήσεις με τρεις αξιωματούχους που θα λάβουν μέρος στο Washington Group, τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ.

Θα υπάρξει επίσης συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα εκπροσωπηθεί στο Washington Group από τον συνεργάτη του Μπενουά Κερέ. Αύριο Σάββατο ο ΥΠΟΙΚ θα έχει ραντεβού με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.



Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο Μνημόνιο προτού οι εταίροι δεσμευτούν για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία έχει αποφύγει να δεσμευτεί ρητά για την απομείωση των ελληνικών οφειλών.

Οι εταίροι από την πλευρά τους έχουν καταρτίσει προτάσεις που θα συνδέουν το χρονοδιάγραμμα εξυπηρέτησης μέρους του χρέους με τις επιδόσεις της οικονομίας και θα αναδιαρθρώνουν το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου Μνημονίου.

Οι επαφές στην Ουάσιγκτον έρχονται στον απόηχο δημοσιεύματος της γερμανικής «Suddeutsche Zeitung» ότι οι θεσμοί εξετάζουν ολιγόμηνη παράταση του Μνημονίου ώστε να διευθετηθούν προαπαιτούμενα και τυχόν συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα. Το εν λόγω δημοσίευμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΔΝΤ