Κρίσιμες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους στη σύνοδο του ΔΝΤ

Κρίσιμες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ξεκινούν σήμερα στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις συνομιλίες ωστόσο αναμένεται να απασχολήσει παρασκηνιακά τους συμμετέχοντες, καθώς η προοπτική συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος θεωρείται πλέον ισχυρή.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα βρίσκονται από σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα, με στόχο να διερευνήσουν την πορεία προς την ολοκλήρωσή του, τον Αύγουστο.

Ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει το λεγόμενο «Washington Group» -η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) με τους αρμόδιους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και την επικεφαλής του ΔΝΤ-, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα διαφανούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, καθώς θα είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του νέου σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Την ίδια ώρα, για τον Ιούνιο μεταθέτει την όποια συζήτηση για επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Ταμείου από την Ουάσινγκτον, σημαντικό ρόλο στην απόφαση που θα ληφθει, θα παίξουν μια σειρά από στοιχεία που θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα οποία θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών τον Μάιο
Πηγή: skai.gr -AMΠΕ
TAGS: ΔΝΤ