Σε ιστορικό ρεκόρ 164 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασε το παγκόσμιο χρέος

Στο ιστορικό υψηλό των 164 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανήλθε το παγκόσμιο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, το 2016, σύμφωνα με τους νεότερους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο κάλεσε τα μέλη του να κινούνται με προσοχή.

Το χρέος ισοδυναμεί με το 225% του αθροιστικού ΑΕΠ όλων των χωρών, σε μια ένδειξη του πόσο βεβαρυμμένη είναι η παγκόσμια οικονομία.

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, σε ποσοστό 63%, αναλογεί στον ιδιωτικό τομέα. Το υπόλοιπο 37% βαραίνει κρατικά ταμεία, όπου την τελευταία πεντηκονταετία ο όγκος του χρέους αυξάνεται σταθερά, αν και τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να υπάρξει πτώση.

Ειδικά για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, η μέση αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ωστόσο προκαλούν ανησυχία, με την Κίνα να είναι από μόνη της υπεύθυνη για το 43% της αύξησης των δημόσιων οφειλών σε παγκόσμια κλίμακα από το 2007.

Τα υψηλά και ταχέως αυξανόμενα επίπεδα χρέους αποτελούν κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα και σταθερότητα, δήλωσε κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο επικεφαλής του τμήματος δημόσιων οικονομικών του οργανισμού, Βίτορ Γκάσπαρ.

«Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα που απηύθυνε χθες το Ταμείο προς τα μέλη του να αξιοποιήσουν την τρέχουσα συγκυρία υψηλής ανάπτυξης και φθηνού χρήματος ώστε να ανοικοδομήσουν δημοσιονομικές άμυνες, να προβούν σε μεταρρυθμίσεις και να προετοιμαστούν για πιο δύσκολες εποχές.

Κριτική στις φοροελαφρύνσεις Τραμπ

«Οι πετυχημένες κυβερνήσεις είναι αυτές που προετοιμάζονται για καταιγίδες που παραμονεύουν στον ορίζοντα», είπε, αφήνοντας ιδιαίτερα αιχμές για την φορολογική μεταρρύθμιση που νομοθέτησαν η κυβέρνηση Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του περασμένου έτους.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως οι φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, που είναι το μεγαλύτερο νομοθετικό επίτευγμα της κυβέρνησης Τραμπ, θα προκαλέσουν ελλείμματα άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στους προϋπολογισμούς των επόμενων τριών ετών – ήτοι κενό που ισοδυναμεί περίπου με το 5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Γκάσπαρ υπογράμμισε πως η εφαρμογή πολιτικών που πιέζουν τα δημόσια ταμεία είναι άκαιρη, με δεδομένο ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας άρχισε προ πολλού και η ανεργία είναι ήδη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Συνεπώς, είπε, η Ουάσιγκτον πρέπει να προσέξει τη δημοσιονομική της θέση, καθώς είναι η μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία όπου το χρέος προβλέπεται να διογκωθεί σε βάθος πενταετίας.


Πηγή: ΔΝΤ
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΔΝΤ