Κλείσιμο

Παράθυρο ΔΝΤ για ταχύτερη μείωση αφορολόγητου αλλά και είσοδο στο πρόγραμμα

Ανοιχτό αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019, στέλνοντας παράλληλα σινιάλο πως υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση με τους Ευρωπαίους στα δημοσιονομικά μεγέθη, που έως τώρα αποτελούν ένα από τα εμπόδια για ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του για την πορεία του προϋπολογισμού, προβλέποντας πως η Ελλάδα θα πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ, δηλαδή 0,7 μονάδες καλύτερα σε σχέση με ό,τι προέβλεπε τον Οκτώβριο αλλά και πάλι αισθητά κάτω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

Η αναθεώρηση φέρνει το Ταμείο πιο κοντά στους εταίρους, όμως η απόκλιση από τον στόχο σημαίνει ότι το ΔΝΤ μπορεί ακόμα να ζητήσει επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου κατά έναν χρόνο και μετάθεση των δημοσιονομικών αντιμέτρων που σχεδιάζει η Αθήνα.

Ο επικεφαλής του τμήματος δημόσιων οικονομικών του Ταμείου, Βίτορ Γκάσπαρ, σημείωσε πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς όμως να μιλήσει περαιτέρω για τα σχέδια του οργανισμού.

Για τα υπόλοιπα χρόνια έως το 2022 το Ταμείο θεωρεί πως η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του 3,5%. Προβλέπει ωστόσο ότι το 2023, όταν ο στόχος για πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, θα υπάρξει αστοχία μισής μονάδας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι η ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των εταίρων, κάτι που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης που θα λάβει χώρα την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή των θεσμών και των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Στις νεότερες προβλέψεις του, ο οργανισμός υπολογίζει πως φέτος το χρέος θα «σκαρφαλώσει» στο ζενίθ της μνημονιακής περιόδου, φτάνοντας στο 191,3% του ΑΕΠ – κατά πάσα πιθανότητα λόγω των νέων ομολόγων που έχει εκδώσει η Αθήνα ώστε να συγκροτηθεί το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που θέλει για τη μετα-Μνημόνιο εποχή.

Το ΔΝΤ σταθερά πιστεύει πως το κλειδί για την Ελλάδα είναι μια ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής προσαρμογής, ελάφρυνσης του χρέους, και μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ο κ. Γκάσπαρ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του οργανισμού.

Ο όγκος του χρέους αναμένεται να κινηθεί καθοδικά την επόμενη πενταετία, όμως εάν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση το Ταμείο εκτιμά πως ακόμα και το 2023 θα υπερβαίνει το 165,1% του ΑΕΠ.

Οι κυριότερες προτάσεις που υπάρχουν επί του παρόντος στο τραπέζι εστιάζουν σε επιμήκυνση του προγράμματος αποπληρωμής των δανείων στήριξης που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου από τον μηχανισμό EFSF, αλλά και σύνδεση της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Χθες Τρίτη(17/4) το Ταμείο αναθεώρησε προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις του για την φετινή ανάπτυξη, τοποθετώντας τον ρυθμό αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ στο 2% – ήτοι 0,6 μονάδες χειρότερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Κυβενρητικές πηγές  αναφέρουν ότι δεν τίθεται λήψης νέων μέτρων και αναφέρουν χαρκαητριστικά:

«Επειδή γνωστά ΜΜΕ εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.Η εκτίμηση του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,9% για το 2018 είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με το στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι. Γι αυτό εξάλλου δεν τέθηκε θέμα μέτρων και κατά την τρίτη αξιολόγηση. Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη σχετική ερώτηση είναι παραπάνω από σαφής.

Σε ότι αφορά την ουσία του πράγματος πάντως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς και τα τελευταία τρία χρόνια αποδεδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα. »
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΔΝΤ