Γερμανικός Τύπος: «To ΔΝΤ οr not to ΔΝΤ» για τον Όλαφ Σολτς;

Οι γερμανικές θέσεις για το ελληνικό χρέος που αναμένονται την Παρασκευή στο Washington Group καθώς και οι προσπάθειες της ΕΕ για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται αναλυτικά στην καθοριστική συνάντηση του λεγόμενου Washington Group την ερχόμενη Παρασκευή στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Στην άτυπη συνάντηση συμμετέχουν η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ΕΜΣ και οι υπ. Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και ο γερμανός υπουργός Όλαφ Σολτς: «Μέχρι σήμερα» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, «ο Όλαφ Σολτς κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Όμως ο χρόνος πιέζει. Την Παρασκευή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καθοριστική προεργασία έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στις 27 Απριλίου στο Eurogroup, από το οποίο αναμένεται μια ξεκάθαρη ανακοίνωση για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση το ΔΝΤ θα συμμετάσχει εν τέλει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με 1,6 δισεκ. ευρώ.

Στη συνάντηση των διαπραγματευτών του Washington Group στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη υπήρχαν ήδη στο τραπέζι διάφορες προτάσεις έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Μια από αυτές θα συζητηθεί και στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων 9,5 δις ευρώ, που προμηθεύτηκε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών τίτλων SMP. Με την εμπρόθεσμη επαναγορά ομολόγων χάρη σε διαθέσιμους πόρους του ΕΜΣ ύψους 46 δισεκ. ευρώ η Αθήνα θα εξοικονομούσε σημαντικά ποσά τα επόμενα χρόνια.

Κάθε άλλο παρά δημοφιλής στη Γερμανία ενδεχόμενες ελαφρύνσεις

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση Γαλλίας και ΕΜΣ που συνδέει την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα. Οι λεπτομέρειες αυτού του μηχανισμού, καθώς και άλλες προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Η Handelsblatt σημειώνει ότι ο Όλαφ Σολτς έχει περιέλθει σε δεινή θέση, όπως και παλαιότερα ο προκάτοχός του Β. Σόιμπλε. Από τη μια πλευρά θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στο ζήτημα των ελαφρύνσεων, έτσι ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης. Aπό την άλλη γνωρίζει ότι oι παραχωρήσεις θα πρέπει να είναι περιορισμένες, μιας και η χορήγηση ελαφρύνσεων κάθε άλλο παρά δημοφιλής είναι στη Γερμανία. Κυρίως οι συντηρητικοί βουλευτές είναι εκείνοι που απορρίπτουν τις ελαφρύνσεις. Μέχρι στιγμής κανένας βουλευτής δεν θέλει να τοποθετηθεί δημόσια στο ζήτημα. Οι βουλευτές θα πρέπει ωστόσο να ανοίξουν σύντομα τα χαρτιά τους γιατί πιθανότατα,το καλοκαίρι θα διεξαχθεί ψηφοφορία στη γερμανική βουλή με αντικείμενο τις ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους.

Στον Όλαφ Σολτς λοιπόν απομένουν μόνο μερικές μέρες για να ξεκαθαρίσει και δημόσια τη στάση του στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Την Παρασκευή οι εταίροι στο Washington Group περιμένουν να ακούσουν τις θέσεις του. Και το ιδανικό είναι να προτείνει και συγκεκριμένες λύσεις».

Πηγή: Πηγή: DW - Στέφανος Γεωργακόπουλος